Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Stosuję patent Gessler, mój karp nie ma ości i nie smakuje mułem. Nie muszę moczyć w mleku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.12.2024 12:56

Stosuję patent Gessler, mój karp nie ma ości i nie smakuje mułem. Nie muszę moczyć w mleku

karp
Fot. Shutterstock/Volodymyr Nik

Karp już wkrótce zagości na wigilijnych stołach. Wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na dużą zawartość ości. Karp smakuje też mułem. Jednak teraz dzięki patentowi Magdy Gessler pozbędziemy się nieprzyjemnego smaku i ości. 

Sposób Magdy Gessler na karpia

Karpia na Wigilię zwykle smażymy. W tej wersji jest najbardziej popularny. Jednak, czy ta ryba jest lubiana? Z tym bywa różnie. W karpiu często można wyczuć smak mułu, co zniechęca do jedzenia.

Oprócz tego w tej rybie nie brakuje ości, co też bywa przeszkodą. Natomiast tych felerów kulinarnych można się pozbyć. Wszystko dzięki skutecznemu sposobowi od Magdy Gessler. Karp nie będzie miał ości, a jego smak zachwyci wszystkich podczas Wigilii. 

karp
Fot. Canva/zi3000
Żadna mizeria, żadne buraki. Do schabowych najlepszy jest ten dodatek

Zrób smacznego karpia na Święta

Na przygotowanie karpia według sposobu Magdy Gessler trzeba przeznaczyć trochę czasu. Wszystko dlatego, że znana restauratorka rybę marynuje wiele godzin. Najlepiej karpia zostawić w marynacie na całą noc. To ma kluczowe znaczenie dla późniejszego efektu.

Ważne jest też wykorzystanie niezwykle gorącego oleju do smażenia karpia. Dzięki temu w rybie smażonej w głębokim oleju znikną małe ości. Rozpuszczą się one pod wpływem temperatury i ciśnienie. Magda Gessler w rozmowie z portalem onet.pl powiedziała:

Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez 5 minut. Wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto

Jak zrobić karpia bez ości według patentu Magdy Gessler?

Magda Gessler radzi, by karpia oczyścić z dużych ości i pokroić na kawałki. Potem trzeba go marynować całą noc w soli i płatkach cebuli. Następnie rybę zanurzamy w jajku z odrobiną wody, potem w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien dostać delikatnego klapsa, by pozbyć się nadmiaru panierki.

Trzeba go szybko usmażyć w bardzo gorącym i głębokim oleju. Karp zachowa się jak pączek, urośnie, bo w panierce są jajka. Wokół ryby powstanie bułeczka, a małe ości zanikną. Wtedy trzeba zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Magda Gessler radzi, by karpia trzymać w podciśnieniu przez 5 minut. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto chata Puchatka z przepisu Ani Zyśk. Informowaliśmy też o aktualnych promocjach w Lidlu na potrzebne produkty spożywcze. 

karp
Fot. Canva/zi3000

Źródło: onet.pl