Smakosze.pl Przepisy Po prostu zmiel słoninę i włóż do słoików. Patent Strzelczyka jest hitem
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Po prostu zmiel słoninę i włóż do słoików. Patent Strzelczyka jest hitem

19 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskakuje przepisem. Kucharz podzielił się kolejną recepturą na fantastyczną potrawę. Wystarczy, że zmielisz surową słoninę i włożysz ją do słoików. Ten patent jest hitem.

Najlepsze, co możesz zrobić ze słoniny

Tomasza Strzelczyka nie trzeba nikomu przedstawiać. Niezwykle sympatyczny i utalentowany kucharz sławę zyskał dzięki udziałowi w programie MasterChef. Aktualnie Strzelczyk prowadzi swój kanał na YouTube, który pokochały miliony Polaków.

Nic dziwnego, kucharz z pasją opowiada o przygotowywanych daniach. Potrawy przyrządzane z jego przepisów zawsze wychodzą perfekcyjnie. Tak jest i tym razem. Tomasz Strzelczyk pokazał bowiem, jak zrobić domowy smalec z piekarnika. Smak po prostu zachwyca.

słonina.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zrobiłam faworki z przepisu siostry Anastazji. W życiu lepszych nie jadłam

Przepis Strzelczyka na smalec z piekarnika

Strzelczyk na smalec z piekarnika wykorzystał 2,5 kg twardej słoniny. Smalec możesz przygotować z dużo mniejszej ilości tłuszczu. W przepisie kluczowe są również dodatki, więc dodawaj je w taki sposób, jak kucharz. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • twardej słoniny
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • suszony majeranek

Jak zrobić domowy smalec?

Słoninę pokrój w paski i zmiel w maszynce o grubych oczkach. Na dno każdego słoika wrzuć duży ząbek czosnku. Czosnek obierz z łupinki i rozgnieć wcześniej na desce. W ten sposób uwolni więcej smaku.

słonina.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Do słoików wrzuć również po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Do słoików włóż zmieloną słoninę, delikatnie uciskając. Słonina musi być luźno ułożona w słoikach. Na wierzch wsyp po małej łyżeczce majeranku. Wsyp także szczyptę soli.

Słoiki przykryj folią aluminiową. Na dużą blachę połóż matę silikonową lub papier do pieczenia i postaw słoiki. Blachę włóż do zimnego piekarnika. Zamknij i nastaw urządzenie na 190 stopni. Gdy piekarnik będzie nagrzany, ustaw czas na 1,5 godziny. Gdy po tym czasie całą słonina się nie roztopi, przedłuż czas pieczenia o kolejne 30 minut.

domowy smalec z piekarnika.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Z gorących jeszcze słoików zdejmij folię i zakręć zakrętkę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Domowy smalec przechowuj w lodówce.

Polecamy również przepis Strzelczyka na szybki obiad oraz wyśmienitą surówkę .

domowy smalec z piekarnika.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Poszedł do Biedronki i nie mógł uwierzyć własnym oczom. To się miało nie powtórzyć
Zamiast wypijać, lepiej wlej do pralki. Efekt prejdzie najśmielsze oczekiwania
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy