Po prostu zmiel słoninę i włóż do słoików. Patent Strzelczyka jest hitem
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskakuje przepisem. Kucharz podzielił się kolejną recepturą na fantastyczną potrawę. Wystarczy, że zmielisz surową słoninę i włożysz ją do słoików. Ten patent jest hitem.
Najlepsze, co możesz zrobić ze słoniny
Tomasza Strzelczyka nie trzeba nikomu przedstawiać. Niezwykle sympatyczny i utalentowany kucharz sławę zyskał dzięki udziałowi w programie MasterChef. Aktualnie Strzelczyk prowadzi swój kanał na YouTube, który pokochały miliony Polaków.
Nic dziwnego, kucharz z pasją opowiada o przygotowywanych daniach. Potrawy przyrządzane z jego przepisów zawsze wychodzą perfekcyjnie. Tak jest i tym razem. Tomasz Strzelczyk pokazał bowiem, jak zrobić domowy smalec z piekarnika. Smak po prostu zachwyca.

Przepis Strzelczyka na smalec z piekarnika
Strzelczyk na smalec z piekarnika wykorzystał 2,5 kg twardej słoniny. Smalec możesz przygotować z dużo mniejszej ilości tłuszczu. W przepisie kluczowe są również dodatki, więc dodawaj je w taki sposób, jak kucharz. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- twardej słoniny
- czosnek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- suszony majeranek
Jak zrobić domowy smalec?
Słoninę pokrój w paski i zmiel w maszynce o grubych oczkach. Na dno każdego słoika wrzuć duży ząbek czosnku. Czosnek obierz z łupinki i rozgnieć wcześniej na desce. W ten sposób uwolni więcej smaku.

Do słoików wrzuć również po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Do słoików włóż zmieloną słoninę, delikatnie uciskając. Słonina musi być luźno ułożona w słoikach. Na wierzch wsyp po małej łyżeczce majeranku. Wsyp także szczyptę soli.
Słoiki przykryj folią aluminiową. Na dużą blachę połóż matę silikonową lub papier do pieczenia i postaw słoiki. Blachę włóż do zimnego piekarnika. Zamknij i nastaw urządzenie na 190 stopni. Gdy piekarnik będzie nagrzany, ustaw czas na 1,5 godziny. Gdy po tym czasie całą słonina się nie roztopi, przedłuż czas pieczenia o kolejne 30 minut.

Z gorących jeszcze słoików zdejmij folię i zakręć zakrętkę. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Domowy smalec przechowuj w lodówce.
Polecamy również przepis Strzelczyka na szybki obiad oraz wyśmienitą surówkę .
