Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdrowy obiad na szybko od Strzelczyka. Bez tłuszczu, robi się chwilę, a smakuje wybornie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.02.2025 15:56

Zdrowy obiad na szybko od Strzelczyka. Bez tłuszczu, robi się chwilę, a smakuje wybornie

Zdrowy obiad na szybko
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk prezentuje nam przeważnie tradycyjną kuchnię polską w niezwykle pieczołowitych odsłonach. Tym razem pokazał szybki obiad z pieczonej piersi kurczaka z kaszą i warzywami. To lekkie danie, które odnajdzie się świetnie na diecie redukcyjnej i wśród osób dbających o układ krążenia i trawienny.

Kasza i pierś z kurczaka

Przepis Strzelczyka jest wyjątkowo niskotłuszczowy. Przygotowuje się go bowiem w piekarniku, a nie poprzez smażenie. Używamy więc tylko kilku kropel tłuszczu do zamarynowania mięsa. W dodatku może to być zdrowa oliwa z oliwek, która do obróbki na patelni się nie nadaje.

Kurczaka łączymy z warzywami i pęczakiem. Przez to obiad jest bardzo zdrowy, ma niski indeks glikemiczny i rozsądną ilość kalorii. A przy tym jest niezwykle szybki w przygotowaniu.

kurczak z naczynia zaroodpornego
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Do gotujących się jajek dodaję sok z cytryny. Ten trik odmienił moją kuchnię

Zdrowy i szybki obiad od Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk zaznacza, że pęczak, którego używa do obiadu, został wcześniej trzykrotnie wypłukany. To doby zwyczaj, bo warunki przechowywania kasz i podobnych sypkich produktów w silosach nie gwarantują, że zapakowana porcja będzie wolna od niepożądanych dodatków.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 duże piersi kurczaka
  • 200 g pęczaku
  • 200 g mrożonych warzyw
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
mrożone warzywa
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Pieczony drób na zdrowy obiad

Pęczak trzykrotnie płuczemy. Odcedzamy na sitku i odstawiamy na chwilę. Pęczak w tym czasie lekko napęcznieje.

Piersi z kurczaka czyścimy, układamy na talerzu i posypujemy solą i pieprzem. Obficie przyprawiamy ziołami. Polewamy oliwą i masujemy, by wetrzeć smaki w mięso. 

marynowany kurczak
 

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pęczak. Wyrównujemy jego warstwę. Na wierzchu układamy piersi kurczaka.

Wszystko przykrywamy mrożonymi warzywami. W szklance wody rozpuszczamy łyżkę soli. Zalewamy nią potrawę delikatnie, by nie przemieszać za bardzo i nie opłukać mięsa.

Naczynie żaroodporne nakrywamy. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podajemy gorącą pierś w plastrach z kaszą z warzywami jako dodatkiem.

Wypróbuj też przepisy na faworki z jogurtem i słoneczne kotlety z kurczaka.

danie z kurczaka
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA