Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłam faworki z przepisu siostry Anastazji. W życiu lepszych nie jadłam
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.02.2025 09:43

Zrobiłam faworki z przepisu siostry Anastazji. W życiu lepszych nie jadłam

faworki siostry Anastazji
Fot. Canva/photka, Facebook/Siostra Anastazja

Lekkie, rumiane, chrupiące. Takimi słowami najlepiej opisać faworki z przepisu siostry Anastazji. Karnawałowy chrust dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobiłam te faworki na próbę i na pewno będę robić je częściej. Najlepsze, jakie w życiu jadłam.

Faworki siostry Anastazji polecają się w karnawale

Siostra Anastazja znana jest ze swojej wyśmienitej kuchni. Polacy pokochali jej przepisy na proste, lecz pyszne dania główne, desery i ciasta. W domowej kuchni siostry Anastazji nie mogło więc zabraknąć przepisu na karnawałowe faworki.

Faworki przepisu siostry Anastazji są niezwykle proste w przygotowaniu. Siostra ciasto wyrabia z kilku podstawowych składników. Kluczowy jest także sposób wyrabiania masy na chrust. Do ciasta na faworki koniecznie dodajemy również spirytus. Już niewielka ilość sprawi, że ciasto nie będzie chłonąć tłuszczu. Faworki siostry Anastazji będą więc lekkie, chrupiące i genialne w smaku.

faworki siostry Anastazji.jpg
Fot. Canva
Upycham marchewkę do słoików i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego do kanapek

Przepis siostry Anastazji na wyśmienite faworki

Do smażenia faworków wykorzystaj tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia. Polecamy olej rzepakowy lub smalec.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 12 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do podania

Jak zrobić faworki na tłusty czwartek?

Mąkę przesyp na stolnicę. Dodaj sól, proszek do pieczenia, wymieszaj. Do sypkich produktów wlej spirytus, żółtka i gęstą, kwaśną śmietanę.

Wyrabiaj ręcznie, aż składniki się połączą. Co jakiś czas uderz ciasto wałkiem dla lepszego napowietrzenia. Gotowe ciasto podziel na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o grubości. Podczas wałkowania podsypuj jak najmniejszą ilością mąki, by ciasto nie wyschło.

wyrabianie ciasta na faworki.jpg
Fot. Canva

Rozwałkowany placek podziel radełkiem na paski o długości około 15 cm i szerokości 3-4 cm. W każdym pasku zrób nacięcie i przełóż ciasto. Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy. Upieczone faworki oprósz cukrem pudrem.

W karnawale przygotuj również kultowe rozetki oraz szybkie pączki bez jajek i mleka.

faworki.jpg
Fot. Canva