Smakosze.pl Przepisy Podpatrzyłam w restauracji jak się robi ziemniaki po szwedzku. Serwuję je co niedziela
canva/rimmabondarenko

Podpatrzyłam w restauracji jak się robi ziemniaki po szwedzku. Serwuję je co niedziela

27 lipca 2023

Ziemniaki po szwedzku są smaczne i pięknie prezentują się na talerzu. Zobaczyłam je kiedyś w restauracji i musiałam spróbować. Przepis jest tak prosty, że przygotowuję co tydzień. Cała rodzina się nimi zachwyca.

Przepis na ziemniaki po szwedzku

Nie ma nic lepszego niż miękkie, rozpływające się w ustach ziemniaki. Szwedzka technika zapiekania sprawia, że pożądany efekt osiąga się przy minimalnym wysiłku. Warzywo jest lekkie i pełne cennych składników odżywczych. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 80 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione zioła świeże lub suszone (można pominąć)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Przetestowała catering Lewandowskiej za 80 zł/ dzień. “Nie mogłam tego dokończyć”

Jak zrobić ziemniaki po szwedzku? Wystarczy kilka chwil

Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieram i dokładnie płuczę. Następnie nacinam je w poprzek, tak aby uzyskać paseczki o szerokości 3 mm.

Nacieram je oliwą z oliwek i układam w formie do pieczenia. Oprószam solą i pieprzem. Piekę około 50 minut, w połowie tego czasu, układając na ziemniakach kawałki masła lub margaryny oraz świeże zioła, jeśli się na nie decyduję (suszone można dodać na początku).

Jak podawać ziemniaki po szwedzku?

Pyszne warzywo z pieca pasuje do każdego obiadu. Zróbcie ulubione kotlety i surówkę albo upieczcie wraz z nimi warzywa i roślinne pulpety, a posiłek dla całej rodziny będziecie mieli zaplanowany.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z ziemniakami w roli głównej. Spróbujcie choć raz proste i pełne smaku szare kluski . Być może skusi was też niezawodny sposób na chrupiące placki ziemniaczane z serem żółtym i pieczarkami — każdemu posmakują.

Pyszne ziemniaki po szwedzku.png
canva/bonchan
Ta zupa jest lepsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte. Każdy poprosi o przepis
Dlaczego warto wsadzić cebulę do zamrażarki? Powód nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy