Dlaczego warto wsadzić cebulę do zamrażarki? Powód nie mieści się w głowie
Czy wkładaliście kiedyś cebulę do zamrażarki? Jeśli nie, ta czynność szybko wejdzie Wam w nawyk. Mocno schłodzone warzywo nie powoduje bowiem uciążliwego łzawienia oczu podczas krojenia. Ten kuchenni trik jest niezastąpiony.
Nigdy więcej nie zapłaczesz podczas krojenia cebuli
Cebula jest bardzo często używanym produktem w naszej kuchni. Nikt jednak nie przepada za jej krojeniem. Każdy wie, że szatkowanie cebuli nieuniknienie kończy się płaczem. Czas raz na zawsze rozwiązać ten problem.
Krojenie cebuli nie musi powodować potoku łez. Wystarczy, ze zastosujecie tę sprawdzoną sztuczkę. Włóż cebulę do zamrażarki, a od razu odczujecie różnicę. Wypróbujcie ten sposób i koniecznie przekażcie go dalej.
Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życiaDlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?
Krojenie cebuli jest jedną z najmniej lubianych czynności kuchennych. Każdy zawsze próbuje wymigać się od tego obowiązku. Nic w tym dziwnego, bowiem obrabianie tego warzywa zawsze kończy się płaczem. Na szczęście mamy na to skuteczną radę.
Cebula podczas krojenia wytwarza substancję drażniącą. Ta, ulatniając się z warzywa, dociera do naszych oczu. Organizm wyzwala reakcję obronną, która polega na łzawieniu. Ten nieprzyjemny stan znany jest każdemu amatorowi kuchni.
Od teraz w prosty sposób możesz zapobiec skutkom ubocznym krojenia cebuli. Wystarczy, że z odpowiednim wyprzedzeniem włożysz ją do zamrażarki. Łzawienie oczu w kuchni na zawsze odejdzie w zapomnienie. Wyjaśnienie tego zjawiska okazuje się banalnie proste.
Włóż cebulę do zamrażarki i odczuj różnicę
Remedium na łzawiące przy cebuli oczy jest bajecznie proste. Po prostu włóż warzywo do zamrażarki. Pod wpływem niskiej temperatury neutralizacji ulegnie kłopotliwy dla nas enzym.
Cebula przed chłodzeniem nie wymaga żadnych innych czynności. Wystarczy, że włożysz ją do zamrażarki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ją i zacznij kroić tak, jak zazwyczaj. Od razu zauważysz zadziwiającą różnicę. Podczas smażenia cebuli nie zapomnij o tym niepozornym, ale ważnym dodatku. Pozostawienie tego warzywa w zupie może doprowadzić do kulinarnej katastrofy.