Smakosze.pl Przepisy Podpiekam pomidory z tym warzywem i dodaję bulion. Po chwili mam najlepszą pomidorową na świecie
Fot. YouTube/TubaSmaku

Podpiekam pomidory z tym warzywem i dodaję bulion. Po chwili mam najlepszą pomidorową na świecie

16 stycznia 2025

Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce. Teraz warto ją przyrządzić nieco inaczej niż zwykle. Warzywa trafiają do piekarnika, a wkrótce już zupa krem z pieczonych pomidorów zrobi wrażenie na każdym smakoszu.

Upiecz pomidory i zrób zupę

Lubisz zupę pomidorową? To potrawa, która często gości na polskich stołach . Zwykle robiona z rosołu ma w sobie wiele smaku i jest pożywna. Podawana z makaronem lub ryżem, od lat ma wielu wiernych zwolenników. Jednak każda, nawet najlepsza zupa może się w końcu znudzić. Dlatego warto poznać nowy przepis na pyszną pomidorówkę .

Zrobisz ją z pieczonych pomidorów i papryki. Do tego jeszcze kilka składników i zupa krem z pieczonych pomidorów będzie gotowa . Przepis od Pascala Brodnickiego gwarantuje doskonały efekt na talerzu. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube znanego kucharza, czyli na Tubie Smaku. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

warzywa
Fot. YouTube/TubaSmaku
Ulep kulki z ciasta i połóż na nich widelec. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Jak ugotować zupę krem z pieczonych pomidorów?

Składniki:

  • 6 pomidorów typu pelati
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina cukru
  • 200 ml bulionu
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie zupy zacznij od umycia pomidorów i pokrojenia ich na pół. Warzywa powinny mieć dużo miąższu . Pomidory ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pokrój też paprykę w grubsze paski. To samo zrób z cebulą i czosnkiem.

Warzywa ułóż na blasze. Między nie wyłóż koncentrat pomidorowy, który wzmocni smak i aromat warzyw . Wszystko skrop oliwą i posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz od 60 do 75 minut . Skórka warzyw musi być upieczona.

Najlepsza pomidorowa na świecie

Teraz upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i zmiksuj składniki. Po zmiksowaniu należy ponownie zupę zagotować. Wówczas składniki dobrze się ze sobą połączą . Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Należy też pamiętać o odrobinie cukru. Ten zabieg złagodzi kwaśny smak pomidorów.

Składniki ponownie wymieszaj. Zupa krem z pieczonych pomidorów ma lekko wędzony, przypieczony smak. Jest wyrazista i dość gęsta . Zrobisz ją w prosty sposób dzięki przepisowi od Pascala Brodnickiego. Danie będzie smakować całej rodzinie i nasyci każdego głodomora. Pisaliśmy, dlaczego warto jeść jarmuż . Polecaliśmy sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta drożdżowego .

zupa
Fot. YouTube/TubaSmaku
Wymieszaj z wodą i wypij na czczo. Nadęty jak balon brzuch zniknie w mgnieniu oka
Uwielbiany produkt wycofany ze sprzedaży. Nie kupisz go już w żadnym sklepie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy