Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź jogurt i bakalie. Przepis na to ciasto mam z zeszytu babci
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 15.01.2025 19:15

Weź jogurt i bakalie. Przepis na to ciasto mam z zeszytu babci

Składniki dodawane do ciasta
Fot. Shutterstock/Sofiia Popovych

Ciasto, to z pewnością nieodłączny element spotkania przy kawie czy herbacie. Istnieje wiele rodzajów ciast, które zdobyły sympatię ludzi. W końcu każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Jednak bywa i tak, że niektóre smakołyki zaczynają nam się nudzić. Dlatego warto wtedy sięgnąć po przepis, który na nowo podbije nasze kubki smakowe. To ciasto z pewnością do takich należy. 

Czym jest keks jogurtowy?

Ciasto jogurtowe to z pewnością takie, które może zawrócić w głowie. Jest nie tylko smaczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Jest to na pewno odskocznia od tradycyjnych ciast typu sernik czy szarlotka. Na pewno ciekawe również jest to, że to ciasto z bakaliami. Nieoczywisty składnik, a jednak dzięki niemu smak staje się jeszcze lepszy. Koniecznie sprawdź jak to zrobić.

Pokrojony keks na desce
Fot. Canva
Popularna przyprawa znika ze sklepów. Sieć apeluje o zwrot, wykryto toksyny

Keks jogurtowy, czyli szybkie ciasto

Jest to z pewnością jeden ze słodkich smakołyków, które są szybkie w przygotowaniu i potrzebujemy do tego następujących składników.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 suszone figi
  • 3 sztuki suszonego mango
  • 3 łyżki rodzynek
  • pół szklanki orzechów włoskich

Jak zrobić keks jogurtowy?

W pierwszej kolejności należy jajka połączyć z cukrem i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, a także proszek do pieczenia, olej oraz jogurt, cały czas ucierając. W kolejnym kroku trzeba dodać bakalie i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć całość do formy, w której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Keks jogurtowy z bakaliami
Fot. Canva

Zobacz, jak najlepiej zagęszczać gulasz. Sprawdź przepis na ciasto z owocami.