Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Rośnie w najlepsze właśnie teraz. Wsadź go do kanapki, będziesz zdrowy jak ryba
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 15.01.2025 15:15

Rośnie w najlepsze właśnie teraz. Wsadź go do kanapki, będziesz zdrowy jak ryba

Jarmuż
Fot. Canva/pompi, pixabay

To najlepszy moment, żeby rozkoszować się jego smakiem. Jest bogaty w składniki odżywcze, ale nadal nie sięgamy po niego zbyt często. Poznaj cudowne właściwości jarmużu i dodaj go do swojej diety.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

W Polsce nadal nie cieszy się taką popularnością, a to naprawdę cenny dodatek do diety. Jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Co w nim takiego niezwykłego? Nie wszyscy wiedzą, że rośnie w zimie.

Jarmuż może wspomóc naszą odporność. Zawiera witaminę C, A oraz witaminę K. Wzbogaci też dietę o błonnik, potas oraz wapń. Świetnie sprawdzi się do oczyszczenia organizmu, a także będzie idealnym dodatkiem dla osób na diecie. W 100 gramach zawiera jedynie 49 kalorii. Z czym go komponować? Przekonajcie się, jak wprowadzić jarmuż do diety.

Kanapka
Fot. Canva/shaunl, Getty Images Signature

Z czym jeść jarmuż?

Jarmuż możemy dodawać do koktajli, sałatek, ale zdecydowanie najlepiej komponuje się w kanapce. To naprawdę prosty sposób na przemycenie do diety witamin, których zimą często nam brakuje.

Składniki:

  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 plastry ulubionej szynki
  • 2 liście jarmużu
  • 1 jajko
  • 4 pomidorki koktajlowe 
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Prosty przepis pełen składników odżywczych

Odpowiednio skomponowana i dobrze przygotowana kanapka będzie pełnowartościowym posiłkiem. To idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Jak przygotować pełną składników odżywczych kanapkę? Na początek kromki chleba polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdrowe tłuszcze to ważny element w diecie.

Kolejnym krokiem jest ułożenie liści jarmużu, które dostarczą niezbędnych witamin. Następnie dodajemy szynkę i ugotowane jajko pokrojone w plasterki. Mamy więc źródło błonnika i białko. Całość dopełnią pomidorki.

Przepyszne i zdrowe śniadanie gotowe. Jeśli jednak lubisz zaczynać dzień na słodko, polecamy inną niż zwykle wersję chałki. Nawet czerstwa może być pyszna.

Jarmuż
Fot. Canva/sagarmanis, Getty Images