Smakosze.pl Przepisy Podsmaż mięso i zapiecz z ziemniakami. Pyszny obiad w kilka chwil
Fot. YouTube/Essen Rezepte

Podsmaż mięso i zapiecz z ziemniakami. Pyszny obiad w kilka chwil

30 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie? Zainspiruj się przepisem i przygotuj według niego szybki obiad, który zachwyci całą rodzinę. W dodatku będzie to również tani posiłek, dlatego koniecznie dowiedz się, jakie danie możesz przygotować i o jego smaku przekonaj się sama. Gotowanie jeszcze nigdy nie było prostsze.

Najsmaczniejszy sposób na szybki obiad

Wielu myśli, że danie , które zasmakuje rodzinie, musi być wymyślne i przygotowywane co najmniej dwie godziny. Tymczasem okazuje się, że wystarczy zrobić nieskomplikowaną zapiekankę z ziemniakami i mięsem. Ten szybki obiad zachwyci całą rodzinę, a ty nie poświecisz na niego zbyt wiele czasu.

Danie zasmakuje wam tak bardzo, że będziesz przygotowywała je znacznie częściej. Dlatego czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, jak zrobić zapiekankę, ale tez poznasz niezbędne produkty.

ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte
Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

Tani obiad dzięki składnikom

Przepis na to danie można zakwalifikować także jako sposób na tani obiad. A to dzięki temu, że do jego przygotowania użyjesz tylko kilku niedrogich składników. Tymi najważniejszymi są ziemniaki oraz mielone mięso wołowe. Niezbędne okażą się także przyprawy, które nadadzą zapiekance odpowiedniego smaku. Składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a później zabierzemy się za przygotowanie obiadu. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Essen Rezepte , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • ½ + ½ łyżki mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • mozzarella
  • pieprz
  • sól

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem – przepis

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. Blachę wysmaruj oliwą i przełóż na nie warzywo. Dopraw je połową łyżki mielonej słodkiej papryki oraz pieprze, solą. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy przesiąknęły warzywo. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podsmaż na nim mięso. Po chwili dodaj drobno posiekaną cebulę, oregano, pieprz, sól oraz pozostałą paprykę. Wymieszaj i smaż przez chwilę. Kiedy składniki się połączą, wlej pomidory z puszki.

Smaż, do momentu zgęstnienia, a następnie równomiernie rozłóż mięso na ziemniakach. Na wierzchu rozłóż starty ser mozzarella i zapiekaj w 190 stopniach przez 10 minut. Gotową zapiekankę podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na pieczony schab oraz dowiedz się, dlaczego nie warto wyrzucać skórek z pomarańczy .

zapiekanka.jpg
Fot. YouTube/Essen Rezepte
Jutro Dino zmienia godziny otwarcia. Trzeba się śpieszyć, szansa na hity za bezcen
Co roku na sylwestra podaję te parówki w cieście. Smakują idealnie dzięki 2 dodatkom
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy