Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2024 17:12

Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

ciasto francuskie
fot. youtube.com/dessertfreude

Szybkie i ekstremalnie proste sakiewki z owoców i ciasta francuskiego to ciekawe uzupełnienie sylwestrowego menu. Można przyrządzić je nawet na ostatnią chwilę. Składniki przeważnie mamy pod ręką, a przygotowanie to kwestia 20 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego

Czas przed sylwestrem to okres gorączkowego poszukiwania przepisów na przekąski, którymi możemy podjąć gości. Święta za nami – nie mamy więc tradycyjnego menu, a większe pole do kreatywności. Chcemy też nieformalnej imprezy, a nie zasiadanego przyjęcia. W cenie są więc wszelkie pomysły na dania do jedzenia palcami.

Jak zawsze wielkim pomocnikiem jest tu ciasto francuskie. Kupujemy je gotowe w rolkach, a sieci handlowe mają je nawet w promocji przed sylwestrem, wiedząc o naszych kulinarnych nawykach. W tym przepisie ciasto występuje w towarzystwie brzoskwiń.

zawijanie brzoskwiń w ciasto
fot. youtube.com/dessertfreude
Jutro Dino zmienia godziny otwarcia. Trzeba się śpieszyć, szansa na hity za bezcen

Brzoskwinie i ciasto francuskie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dessertfreude. Autorzy używają tam brzoskwiń z puszki, które łatwo mieć pod ręką. Pamiętajmy jednak, że są one bardzo słodkie białym cukrem dodanym do syropu. Podobne pomysły można więc realizować także z użyciem świeżych owoców.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ½ kg brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko

Deser z ciasta francuskiego i brzoskwiń

Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i wygładzamy wałkiem, a brzegi wyrównujemy. Ciasto dzielimy na 6 kwadratów. Na każdy nakładamy po łyżeczce cukru i szczypcie cynamonu.

Na ciasto francuskie układamy owoce. Mogą to być dobrze osuszone połówki brzoskwiń z syropu. Świetnie sprawdzą się też plastry obranych jabłek, świeże brzoskwinie czy śliwki.

Każdy płat ciasta francuskiego zawijamy w woreczek i sklejamy u góry. Zamknięcie nie musi, a nawet nie powinno być szczelne. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Żółtko rozbijamy i smarujemy pędzelkiem powierzchnię naszych ciastek. Wypiekamy je przez 20 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepis na pastę z jajek i tuńczyka. Poznaj też uwagi dotyczące używania owoców z syropu w przepisach.

brzoskwinie w cieście francuskim
fot. youtube.com/dessertfreude