Podsmażam cukinię, układam w naczyniu i zalewam tą masą. Za tym szybkim obiadem przepada cała rodzina
Z zalania cukinii tą masą powstaje prawdziwie tani obiad. Składa się on wyłącznie z wielosezonowych warzyw i jajek, można więc jeść taki przez cały rok. Będzie odmianą od tradycyjnej kuchni polskiej, pełnej mięsa i mącznych dań. U mnie w domu mogliby go jeść na okrągło.
Tani obiad z cukinii
Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo. Doskonale sprawdza się upieczona, ugotowana, potraktowana blenderem czy grillowana. Jednak do klasyki należą potrawki, w których się ją dusi .
To przykład tego, jak można rozwinąć taką potrawkę w bardziej sycący posiłek. Zalewamy w niej duszone warzywa z cukinią w roli głównej jajeczną masą. Efektem jest sycący i tani obiad z cukinii.
Tani obiad z warzyw
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte, gdzie podobny różni się użytymi warzywami i przyprawami.
Składniki
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 70 ml jogurtu naturalnego
- 120 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, oregano, tymianek
Warzywa z masą jajeczną
Cukinię kroimy w słupki, przekładamy do miski i solimy. Miskę odstawiamy na bok. Posolona cukinia wypuści dużo wody .
Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę. Stopniowo dodajemy marchewkę, paprykę i czosnek w plasterkach.
Kiedy warzywa zaczną się robić miękkie, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy przez chwilę. Przyprawiamy do smaku. Cukinię dokładnie odciskamy z wody i dodajemy do pozostałych warzyw.
Do osobnej miski wybijamy jajka . Dodajemy jogurt i mąkę , przyprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy do masy jajecznej.
Masę warzywną przenosimy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy warstwę i zalewamy masą jajeczną. Jej warstwę również wyrównujemy.
Całość posypujemy równomiernie startym serem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Podajemy niezwłocznie po wyjęciu.
Wypróbuj też przepisy na syrop miętowy i ciasto agrestowe .