Smakosze.pl Przepisy Podsmażam cukinię, układam w naczyniu i zalewam tą masą. Za tym szybkim obiadem przepada cała rodzina
fot. youtube.com/hausgemachterezepte

Podsmażam cukinię, układam w naczyniu i zalewam tą masą. Za tym szybkim obiadem przepada cała rodzina

27 lipca 2024

Z zalania cukinii tą masą powstaje prawdziwie tani obiad. Składa się on wyłącznie z wielosezonowych warzyw i jajek, można więc jeść taki przez cały rok. Będzie odmianą od tradycyjnej kuchni polskiej, pełnej mięsa i mącznych dań. U mnie w domu mogliby go jeść na okrągło.

Tani obiad z cukinii

Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo. Doskonale sprawdza się upieczona, ugotowana, potraktowana blenderem czy grillowana. Jednak do klasyki należą potrawki, w których się ją dusi .

To przykład tego, jak można rozwinąć taką potrawkę w bardziej sycący posiłek. Zalewamy w niej duszone warzywa z cukinią w roli głównej jajeczną masą. Efektem jest sycący i tani obiad z cukinii.

cukinia.jpg
fot. Canva/mizina
Zblenduj i podaj z malinami. Deser do kawy zrobisz w 10 minut, goście będą zachwyceni

Tani obiad z warzyw

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte, gdzie podobny różni się użytymi warzywami i przyprawami.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 120 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, oregano, tymianek

Warzywa z masą jajeczną

Cukinię kroimy w słupki, przekładamy do miski i solimy. Miskę odstawiamy na bok. Posolona cukinia wypuści dużo wody .

Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę. Stopniowo dodajemy marchewkę, paprykę i czosnek w plasterkach.

Kiedy warzywa zaczną się robić miękkie, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy przez chwilę. Przyprawiamy do smaku. Cukinię dokładnie odciskamy z wody i dodajemy do pozostałych warzyw.

Do osobnej miski wybijamy jajka . Dodajemy jogurt i mąkę , przyprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy i dodajemy do masy jajecznej.

Masę warzywną przenosimy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy warstwę i zalewamy masą jajeczną. Jej warstwę również wyrównujemy.

Całość posypujemy równomiernie startym serem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Podajemy niezwłocznie po wyjęciu.

Wypróbuj też przepisy na syrop miętowy i ciasto agrestowe .

zapiekanka z cukinii.jpg
fot. youtube.com/hausgemachterezepte
Mieszam 4 składniki i ścieram do nich jabłko. Nie znam lepszego sposobu na kolację na słodko
Kroję cukinię na plastry i wkładam do środka szynkę. Ten obiad to hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy