Zblenduj i podaj z malinami. Deser do kawy zrobisz w 10 minut, goście będą zachwyceni
Szybki i niezwykle prosty przepis na deser, który robi ogromne wrażenie. Puszysty mus czekoladowy wygląda tak, jakby wymagał godzin misternego przygotowywania. Tymczasem… wychodzi prosto z blendera.
Zdrowy mus czekoladowy
Czekoladowe desery należą do najpyszniejszych dań z tej kategorii. Niestety, im więcej wiemy o cukrze, tym bardziej jasne jest, że powinniśmy go unikać. Tym bardziej, jeśli chodzi o kupne produkty, w których spotykamy często niezdrowe syropy, konserwanty i utwardzane tłuszcze. Na szczęście da się zastąpić je naprawdę zdrową alternatywą.
Różnego rodzaju musy i podobne desery potrzebują tłuszczu, by nabrać właściwej struktury. Dlatego producenci kremów czekoladowych sięgają po tanie, niezbyt zdrowe i rujnujące dla środowiska utwardzane oleje. Tymczasem zdrowa odmiana takiego tłuszczu, która świetnie sprawdza się w podobnych deserach, jest tuż pod ręką. To awokado.
Wbijam jajka do arbuza i odpalam blender. Ten deser to hit lataDobroczynne awokado
Awokado składa się aż w 15 proc. z tłuszczu. Są to jednak dobre tłuszcze nienasycone, których w naszej diecie często za mało. Jedzenie awokado pomaga więc wydłużyć uczucie sytości po posiłku. Tłuszcze z awokado pomagają też regulować poziom cholesterolu. Witaminy i mikroelementy zawarte w awokado wspierają też choćby prawidłowe funkcjonowanie wzroku, przeciwdziałają osteoporozie i działają przeciwutleniająco. Ale przede wszystkim awokado ma doskonały, lekko orzechowy posmak, a kiedy jest dojrzałe – jedwabistą konsystencję, którą można porównać do masła i podobnie stosować w potrawach.
Składniki
- ½ dojrzałego awokado
- 1 banan
- 40 ml syropu klonowego
- 1 łyżka kakao
Mus czekoladowy z awokado
Składniki musu umieszczamy w blenderze. Banan powinien być dojrzały, by być wyraźnie wyczuwalnym w smaku. Możemy też użyć przejrzałego banana, którego smak nieco schowa się za kakaowym. Pamiętajmy wtedy, by użyć mniej słodzika. Kakao dodajemy partiami – nadmiar może sprawić, że mus będzie zbyt wytrawny. Całość blendujemy na gładką masę.
W sezonie letnim taki mus podajemy w pucharkach z mrożonymi owocami, najlepiej malinami. Z mrożoną kawą w ciepłe popołudnie sprawdzi się lepiej niż lody, dając przyjemne orzeźwienie.
Wypróbuj też przepisy na dżem morelowy z nietypowym dodatkiem i małosolne pomidorki Tomasza Strzelczyka.