Kroję cukinię na plastry i wkładam do środka szynkę. Ten obiad to hit
Cukinia obrodziła w tym roku tak bardzo, że nie wiesz już, co z niej zrobić? Poznaj przepis na smaczne danie, które możesz podać zarówno na obiad, jak i jako przekąskę. Cała kompozycja i jej smak zachwyci wszystkich, a ty będziesz przyrządzać to danie bardzo często. Na szczęście tym sposobem zrobisz je łatwo i szybko.
Cukinia smaczna jak nigdy
Cukinia jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw. Można przygotować z niego naprawdę wiele, różnych, a przede wszystkim smacznych dań. Jednym z nich jest to, które przygotujesz z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu.
Trudno dokładnie określić, czym ono jest. Wyglądem przypomina kotlety, ale jest czymś znacznie lepszym. W takim połączeniu warzywo nigdy nie smakowało tak dobrze. Przygotuj je nawet dzisiaj, a o doskonałym smaku przekonasz się sama.
Ogromna zmiana w Żabkach. Klienci nie będą kryli zachwytuCukinia z dodatkami
Jak zapewne się domyślasz, najważniejszym składnikiem jest cukinia. Do przygotowania z niej dania, potrzebne są także inne produkty. Oprócz przypraw, szynki i sera, potrzebę są także inne. Wszystkie niezbędne składniki znajdziesz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby dokładnie trzymać się proporcji i nie pomijać żadnego produktu z listy. Zdjęcia ilustrujące, pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 50 g szynki w plastrach
- 50 g żółtego sera w plastrach
- 300 g mąki
- 50 ml woda
- 3 jajka
- 30 ml soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- ½ natki pietruszki
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na danie z cukinii
Do miski wbij jajka i wsyp łyżeczkę soli. Wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki. Wsyp 200 gramów mąki, wlej wodę i ponownie wymieszaj całość na jednolitą masę. Do osobnej miski wsyp 100 gramów mąki.
Cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój ją na plastry o grubości około 1 centymetra. Ser oraz szynkę pokrój w kwadrat o wymiarach 3 na 3 centymetry. Na plastrze cukinie ułóż ser, szynkę i przykryj je cukinią.
Tak złożone składniki obtocz w mące, a następnie w masie z jajka i mąki. Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim obtoczone w cieście cukinie. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor.
Do małej miski wlej odrobinę oleju i sok z cytryny. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki oraz odorbonc pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszaj. Danie z cukinii podawaj z powstałym sosem, a będą smakowały każdemu. Sprawdź doskonałe danie z przepisu Strzelczyka oraz dowiedz się, co zmieni się w Biedronce.