Smakosze.pl
Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej

canva/Dar1930

Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Flaki wołowe to danie rodem z PRL-u, które w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Aromatyczne flaczki na rosole to sycąca i smaczna zupa, którą przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób. Poznaj podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej.

Flaki wołowe to już tradycyjna, polska zupa, przygotowywana często przez nasze babcie. Flaki wołowe możesz jednak zrobić samodzielnie według podstawowego przepisu, aby wrócić do smaku dzieciństwa i ugotować danie jak u babi. Flaki podaj z kromką świeżego chleba lub bagietką.

Tradycyjne flaki wołowe gotowane są na aromatycznym i rozgrzewającym rosole drobiowo-wołowym, aby dodać im mięso-warzywnego smaku. Do zupy dodaj również gałązkę lubczyku, który ma smak zbliżony do maggi, jednak nie zawiera soli i konserwantów. Całe danie koniecznie przygotuj również z suszonym majerankiem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Kuchnia PRL-u to również wiele innych, smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na potrawę jak dawniej, tu poznasz przepis na zimne nóżki, idealne jako zimna płyta na święta i większe uroczystości.

Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g flaków wołowych

  • duża cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku

  • gałązka lubczyku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 2 l rosołu drobiowo-wołowego

  • łyżka masła

Jak zrobić flaki wołowe jak dawniej?

Flaki wołowe umyj, oczyść, pokrój, przepłucz gorącą wodą, następnie włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj 30-40 minut, aż flaki będą miękkie, odcedź.

Posiekaj cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa, oprósz je majerankiem, solą i pieprzem i smaż przez 3-4 minuty.

Esencjonalny bulion drobiowy

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitcen

Rosół wlej do większego garnka, dodaj lubczyk, zagotuj. Do wywaru włóż obgotowane flaki i podsmażone warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Flaczki dopraw do smaku solą i pieprzem.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >