Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej
Flaki wołowe to danie rodem z PRL-u, które w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Aromatyczne flaczki na rosole to sycąca i smaczna zupa, którą przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób. Poznaj podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej.
Flaki wołowe to już tradycyjna, polska zupa, przygotowywana często przez nasze babcie. Flaki wołowe możesz jednak zrobić samodzielnie według podstawowego przepisu, aby wrócić do smaku dzieciństwa i ugotować danie jak u babi. Flaki podaj z kromką świeżego chleba lub bagietką.
Tradycyjne flaki wołowe gotowane są na aromatycznym i rozgrzewającym rosole drobiowo-wołowym, aby dodać im mięso-warzywnego smaku. Do zupy dodaj również gałązkę lubczyku, który ma smak zbliżony do maggi, jednak nie zawiera soli i konserwantów. Całe danie koniecznie przygotuj również z suszonym majerankiem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.
Kuchnia PRL-u to również wiele innych, smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na potrawę jak dawniej, tu poznasz przepis na zimne nóżki, idealne jako zimna płyta na święta i większe uroczystości.
Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej
Składniki na 4-5 porcji:
500 g flaków wołowych
duża cebula
2 marchewki
korzeń pietruszki
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
gałązka lubczyku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
2 l rosołu drobiowo-wołowego
łyżka masła
Jak zrobić flaki wołowe jak dawniej?
Flaki wołowe umyj, oczyść, pokrój, przepłucz gorącą wodą, następnie włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj 30-40 minut, aż flaki będą miękkie, odcedź.
Posiekaj cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa, oprósz je majerankiem, solą i pieprzem i smaż przez 3-4 minuty.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitcen Rosół wlej do większego garnka, dodaj lubczyk, zagotuj. Do wywaru włóż obgotowane flaki i podsmażone warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Flaczki dopraw do smaku solą i pieprzem.