Smakosze.pl Produkty Pójdziesz do Biedronki i przystaniesz z wrażenia. Cena bobu przyprawia o zawrót głowy
fot. Marek BAZAK/East News; Canva

Pójdziesz do Biedronki i przystaniesz z wrażenia. Cena bobu przyprawia o zawrót głowy

27 maja 2024

Mamy dwie wiadomości: dobra jest taka, że bób pojawił się już w Biedronce. A zła jest… cóż. Taka jak zwykle.

Wczesny bób w Biedronce

Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy na wiosnę wyczekują z utęsknieniem truskawek i tych, którzy szaleją z radości na myśl o bobie . No dobra, to tak naprawdę ta sama grupa ludzi: wszyscy cieszymy się na sezon i na jedno, i na drugie.

Polskie truskawki zaczynają się już na dobre panoszyć w warzywniakach. A bób? Bób nieśmiało się zaczyna . Jest jednak pewne ale.

młody bób
fot. Canva
Najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Traci cenne właściwości

Ile kosztuje młody bób

Młody bób w Biedronce pojawia się czasem dość nieśmiało. Bywa, że na stoisku warzywnym leży go zaledwie kilka paczek i trzeba się nieco porozglądać, zanim poznamy cenę. A kiedy już ją poznamy, możemy nieco żałować: kosztuje on 20 złotych za półkilogramową paczkę . Taniego obiadu z tego nie będzie.

Rzut oka na opakowanie zdradza jednak powody tej ceny. Jak podaje „Fakt”, jego reporterzy dopatrzyli się pochodzenia bobu. Ten z oferty Biedronki pod koniec maja 2024 przyjeżdża do nas z Albanii .

Kiedy stanieje bób

Jasne, 19,99 zł za półkilogramową torebkę bobu to i tak taniej, niż jeszcze kila tygodni temu. Wtedy hiszpański produkt kosztował jeszcze o 10 zł drożej , a zatem w przeliczeniu na kilogram aż 60 złotych. Kiedy jednak polska konkurencja wymusi obniżenie cen?

Sezon na polski bób zacznie się niestety dopiero za ok. miesiąc. Mówi się, że szczyt podaży tego warzywa to lipiec i sierpień. Warto więc uzbroić się w cierpliwość jeszcze na kilka tygodni, zanim zaczniemy ostrzyć sobie zęby na sałatki i puree z tej niecodziennej i fantastycznej odmiany fasoli.

Wypróbuj też przepisy na zupę kapuścianą z botwinką według Tomasza Strzelczyka i faszerowane bakłażany .

sałatka z bobu
fot. Canva
Żadne mleko i woda. Ciasto na pierogi jest najbardziej puszyste, gdy wlewam do niego ten składnik
Kroję, zawijam w papier i wkładam do piekarnika. Prosto obiad, a smakuje nieziemsko
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy