Najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Traci cenne właściwości
![koperek na desce](https://images.iberion.media/images/1920/koperek1_f10a4ed200.jpg)
Oto najlepsze (i najgorsze) sposoby, by mrozić świeże zioła. Choć większość liściastych przypraw świetnie znosi ten proces, można przeprowadzić go lepiej lub gorzej. I właśnie tym „gorzej” się dziś przyjrzymy.
Błąd przy mrożeniu koperku
Koperek przechowywany w pudełku po lodach w tak wielu polskich domach, że funkcjonują aż żarty na ten temat. Można wręcz powiedzieć, że niektóre firmy spożywcze sprzedają lody w pudełku na koperek. Czy jednak taki recykling opakowań jest najlepszym sposobem.
Sprawa może być nieco bardziej skomplikowana. O ile lody rzeczywiście przeznaczone są do przechowywania w lodówce, to i tak nie daje to gwarancji, że pudełka po nich nadają się do kontaktu z żywnością. Kwestią jest tu czas, przez jaki takie pudełko leży w tak niskiej temperaturze.
![lodówka z pudełkami](https://images.iberion.media/images/origin/koperek2_188c78cbbf.jpg)
Pudełka do mrożenia
Nie wszystkie plastikowe pudełka, choćby zachowywały się w zamrażarce zgodnie z oczekiwaniami, są przeznaczone do mrożenia. Rozpoznać je można po właściwym oznaczeniu, które powinno być nastemplowane gdzieś w mało widocznym miejscu. Ma ono kształt śnieżynki w kwadratowej obwódce i znajduje się z takimi oznaczeniami jak to, czy można naczynie myć w zmywarce albo czy w ogóle nadaje się do kontaktu z żywnością.
Pewniejszym rozwiązaniem będzie szklany słoik. Ten jednak może zabierać zbyt dużo miejsca, a także nie rozwiązuje innego problemu mrożonego koperku: krystalizującej się wilgoci i sublimacji wody, które sprawiają, że zioła z czasem tracą jakość mimo zamrożenia.
Zasalanie ziół
ązezKoperek, podobnie zresztą jak inne zioła, najlepiej więc mrozić w strunowych torebkach. Prawie zawsze nadają się one do mrożenia. Można też przed zapakowaniem wycisnąć z nich powietrze, przez co zioła będą przechowywały się lepiej.
Jest też metoda konserwacji ziół w soli. Zwykłą solą kamienną, niejodowaną, zasypujemy wtedy listki w słoiku. Wystarczy pamiętać, by zarówno dno, jak i górna warstwa były warstwami soli. Tak zakonserwowane zioła mogą być przechowywane miesiącami. W bonusie dostajemy też sól o ziołowym aromacie. Obu tych metod warto spróbować.
Wypróbuj też przepisy na tiramisu z truskawkami i faszerowanego bakłażana.
![koperek w torebce](https://images.iberion.media/images/origin/koperek3_07b770db58.jpg)
![rosół w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_04c8d27526.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_cec39f4246.jpg)
![woda w szklance](https://images.iberion.media/images/origin/woda_2b1c53e6f9.jpg)
![mrożone jagody](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_0d2ff0015e.jpg)
![pęczek koperku](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_daf1f030a4.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_malosolne_117916a8b7.jpg)
![zupa Tomasza Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_c12cb19427.jpg)
![maliny](https://images.iberion.media/images/origin/maliny_d3d1f67e26.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_aec7371870.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_f10a4ed200.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata_fe1a7bd472.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_92e0e43dfb.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![pieczarki](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_049e9b62c4.jpg)
![gofr](https://images.iberion.media/images/origin/gofr_1eb805daec.jpg)
![mrówki na łyżeczce cukru](https://images.iberion.media/images/origin/mrowki1_6401f20125.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata1_d85b70a892.jpg)
![łyżki](https://images.iberion.media/images/origin/lyzki_2445309b87.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_ce7575399a.jpg)
![Kwiaty doniczkowe](https://images.iberion.media/images/origin/Kwiaty_doniczkowe_21e31fed1e.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_ce264850b8.jpg)
![Maliny w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Sciolkowanie_malin_3d7238c701.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![Lód w lodówce](https://images.iberion.media/images/origin/Lodowka_ddebaeeb42.jpg)
![zwinięte liście pomidora](https://images.iberion.media/images/origin/liscie_pomidora_zwiniete_89666aa094.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)