Najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Traci cenne właściwości
Oto najlepsze (i najgorsze) sposoby, by mrozić świeże zioła. Choć większość liściastych przypraw świetnie znosi ten proces, można przeprowadzić go lepiej lub gorzej. I właśnie tym „gorzej” się dziś przyjrzymy.
Błąd przy mrożeniu koperku
Koperek przechowywany w pudełku po lodach w tak wielu polskich domach, że funkcjonują aż żarty na ten temat. Można wręcz powiedzieć, że niektóre firmy spożywcze sprzedają lody w pudełku na koperek. Czy jednak taki recykling opakowań jest najlepszym sposobem.
Sprawa może być nieco bardziej skomplikowana. O ile lody rzeczywiście przeznaczone są do przechowywania w lodówce, to i tak nie daje to gwarancji, że pudełka po nich nadają się do kontaktu z żywnością. Kwestią jest tu czas, przez jaki takie pudełko leży w tak niskiej temperaturze.
Kroję, zawijam w papier i wkładam do piekarnika. Prosto obiad, a smakuje nieziemskoPudełka do mrożenia
Nie wszystkie plastikowe pudełka, choćby zachowywały się w zamrażarce zgodnie z oczekiwaniami, są przeznaczone do mrożenia. Rozpoznać je można po właściwym oznaczeniu, które powinno być nastemplowane gdzieś w mało widocznym miejscu. Ma ono kształt śnieżynki w kwadratowej obwódce i znajduje się z takimi oznaczeniami jak to, czy można naczynie myć w zmywarce albo czy w ogóle nadaje się do kontaktu z żywnością.
Pewniejszym rozwiązaniem będzie szklany słoik. Ten jednak może zabierać zbyt dużo miejsca, a także nie rozwiązuje innego problemu mrożonego koperku: krystalizującej się wilgoci i sublimacji wody, które sprawiają, że zioła z czasem tracą jakość mimo zamrożenia.
Zasalanie ziół
ązezKoperek, podobnie zresztą jak inne zioła, najlepiej więc mrozić w strunowych torebkach. Prawie zawsze nadają się one do mrożenia. Można też przed zapakowaniem wycisnąć z nich powietrze, przez co zioła będą przechowywały się lepiej.
Jest też metoda konserwacji ziół w soli. Zwykłą solą kamienną, niejodowaną, zasypujemy wtedy listki w słoiku. Wystarczy pamiętać, by zarówno dno, jak i górna warstwa były warstwami soli. Tak zakonserwowane zioła mogą być przechowywane miesiącami. W bonusie dostajemy też sól o ziołowym aromacie. Obu tych metod warto spróbować.
Wypróbuj też przepisy na tiramisu z truskawkami i faszerowanego bakłażana.