Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk w 1 garnku połączył 2 uwielbiane zupy. Pochwałom nie ma końca
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.05.2024 13:09

Strzelczyk w 1 garnku połączył 2 uwielbiane zupy. Pochwałom nie ma końca

zupa Tomasza Strzelczyka
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Tomasza Strzelczyka znamy raczej jako kucharza konserwatywnego. Często pokazuje nam sprawdzone i doskonałe przepisy na przeważnie dobrze znane dania. Okazuje się jednak, że kucharz nie stroni od przepisów mniej oczywistych, a ten kapuśniak jest jednym z nich.

Nietypowy kapuśniak Strzelczyka

Sezon wiosenny i bogactwo warzyw na bazarach skłoniły Tomasza Strzelczyka do gotowania lekkich, warzywnych posiłków. Tak powstała ta zupa. Choć kucharz często udoskonala tradycyjne dania, a wręcz coraz częściej podpatruje gospodynie i ich liczące dziesiątki lat, sprawdzone patenty, tym razem jest inaczej. To jeden z jego autorskich przepisów.

Ciekawe jest w nim użycie botwinki. Choć zajadamy się tym produktem w krótkim okienku sezonu, kojarzymy z nim jedną, góra dwie potrawy. Tymczasem Tomasz Strzelczyk używa jej w zupie, w której botwina gra w znacznie większym zespole. W dalszym ciągu sprawdzi się taki wywar zarówno jako zupa na ciepło, jak i jako chłodnik.

krojenie warzyw
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu

Kapusta i botwina

Zupa będzie bezmięsna. Przykro mi, mięsiarze – musicie sobie wkroić trochę kiełbasy na początku lub dodać pokrojonego boczku – żartuje Strzelczyk. 

Na pewno jednak większości „mięsiarzy” taka wegetariańska zupa przypadnie do gustu.

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 młoda kapusta lub ½ główki dojrzałej
  • 3 ziemniaki
  • 2-3 łodygi lubczyku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie: śmietana do zabielania zupy
  • Sól, pieprz

Zupa Tomasza Strzelczyka

Jak każdy zawodowy kucharz, Strzelczyk zaczyna gotowanie od przygotowania składników. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę w grube półplastry, a obrane ziemniaki w kostkę. Od pęczków lubczyku i botwiny odcinamy liście, a same łodyżki siekamy drobno. Kapustę siekamy.

W garnku na maśle przysmażamy cebulkę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki i smażymy przez chwilę. Do garnka dodajemy posiekane łodygi lubczyku i botwiny. Mieszamy, dusząc na niewielkim ogniu. Dodajemy liście laurowe.

Po chwili warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 15 minut. Do garnka dodajemy poszatkowaną kapustę i botwinę. Zalewamy zawartość garnka litrem wody i gotujemy przez kolejne 10 minut. Następnie wrzucamy posiekane liście lubczyku i botwiny i przyprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodajemy posiekany koperek, a jeśli chcemy uzyskać zabieloną zupę, dodajemy także śmietanę. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

Wypróbuj też przepisy na chleb z siemienia lnianego i sałatkę z sosem z żółtek.

warzywa na zupę
fot. youtube.com/oddaszfartucha