Pokrój jabłka na plastry, obtocz w cynamonie i ułóż na cieście. Rodzina ciągle mnie prosi o ten deser
Deseru z jabłkami w moim domu nikt nie odmawia. Prostą i smaczną słodką przekąskę z piekarnika zrobicie niemalże ekspresowo, a składniki nie kosztują wiele. Jesienią trzeba spróbować tego smakołyku.
Jabłka głównym składnikiem pysznego deseru
Na myśl o słodkim polskim owocu od razu wraca do mnie wspomnienie pysznej babcinej szarlotki. Jednak zrobienie tego ciasta jest czasochłonne. Odkąd wpadłam na inny, dużo prostszy przepis z jabłkami w roli głównej, deser o wiele częściej pojawia się w moim domu.
Składniki na ten przysmak dostępne są w niemal każdym sklepie spożywczym , a jego przygotowanie nie wymaga stosowania skomplikowanych technik cukierniczych. Jedyne, czego potrzebujecie to chwila czasu. Sprawdźcie jak sprawić sobie przyjemność w chłodne jesienne popołudnie.
Prosty przepis na deser z jabłkiem
Tym razem jabłek nie będziemy ścierać, smażyć ani nawet obierać. Po prostu pokroimy je na talarki i usuniemy gniazda nasienne, a po posypaniu przyprawami zamkniemy w gotowym cieście francuskim. Po upieczeniu będą zachwycające.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego o masie 500 g
- 2 duże słodkie jabłka
- 20 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 8 całych migdałów, najlepiej bez skórki
Lista składników na ten słodki frykas długa nie jest. Bardzo sprawnie się też go przygotowuje. Potrzebować będziecie tylko wyłożonej papierem do pieczenia blachy z wyposażenia piekarnika. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną poniżej i spróbujcie.
Jak zrobić deser z jabłkami? Znam prosty przepis
Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Teraz przystępuję do umycia jabłek. Owoce osuszam i kroję na plastry o grubości około 2 cm. Wycinam z nich gniazda nasienne.
W głębokim talerzu mieszam cukier i cynamon. Każdy kawałek jabłka dokładnie obtaczam w przyprawach. Gotowe ciasto francuskie tnę na 8 prostokątów. Na każdym z nich umieszczam jeden plaster owocu.
Nacinam je w rogach — niemal przy samym jabłku. Wystające fragmenty zawijam tak, aby dociągnąć je do otworu na środku plastra owocu. Doklejam do spodu masy i przykrywam to miejsce migdałem.
Tak przygotowane desery przekładam na blachę i smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę przez 20-25 minut. Wyjmuję, gdy deser z jabłkami będzie już ładnie zrumieniony.
Jak podawać deser z jabłkami?
Przysmak warto wystudzić przed podaniem bezie świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Można go jeszcze oprószyć cukrem pudrem lub udekorować kleksami z bitej śmietany, ale nie jest to koniecznie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite desery. Jabłka możecie wykorzystać w pysznej szarlotce bez pieczenia . Być może zainteresuje was też receptura na jogurtowe ciasto z jabłkami .