Smakosze.pl Przepisy Pokrój jabłka na plastry, obtocz w cynamonie i ułóż na cieście. Rodzina ciągle mnie prosi o ten deser
YT/Schnelles Backen

Pokrój jabłka na plastry, obtocz w cynamonie i ułóż na cieście. Rodzina ciągle mnie prosi o ten deser

15 listopada 2023

Deseru z jabłkami w moim domu nikt nie odmawia. Prostą i smaczną słodką przekąskę z piekarnika zrobicie niemalże ekspresowo, a składniki nie kosztują wiele. Jesienią trzeba spróbować tego smakołyku.

Jabłka głównym składnikiem pysznego deseru

Na myśl o słodkim polskim owocu od razu wraca do mnie wspomnienie pysznej babcinej szarlotki. Jednak zrobienie tego ciasta jest czasochłonne. Odkąd wpadłam na inny, dużo prostszy przepis z jabłkami w roli głównej, deser o wiele częściej pojawia się w moim domu.

Składniki na ten przysmak dostępne są w niemal każdym sklepie spożywczym , a jego przygotowanie nie wymaga stosowania skomplikowanych technik cukierniczych. Jedyne, czego potrzebujecie to chwila czasu. Sprawdźcie jak sprawić sobie przyjemność w chłodne jesienne popołudnie.

Jabłka w cynamonie.jpg
YT/Schnelles Backen
Ostatnio dodałam to do mielonych zamiast bułki. Wyszły obłędnie soczyste, każdemu polecam ten patent

Prosty przepis na deser z jabłkiem

Tym razem jabłek nie będziemy ścierać, smażyć ani nawet obierać. Po prostu pokroimy je na talarki i usuniemy gniazda nasienne, a po posypaniu przyprawami zamkniemy w gotowym cieście francuskim. Po upieczeniu będą zachwycające.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego o masie 500 g
  • 2 duże słodkie jabłka
  • 20 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 8 całych migdałów, najlepiej bez skórki

Lista składników na ten słodki frykas długa nie jest. Bardzo sprawnie się też go przygotowuje. Potrzebować będziecie tylko wyłożonej papierem do pieczenia blachy z wyposażenia piekarnika. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną poniżej i spróbujcie.

Jak zrobić deser z jabłkami? Znam prosty przepis

Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Teraz przystępuję do umycia jabłek. Owoce osuszam i kroję na plastry o grubości około 2 cm. Wycinam z nich gniazda nasienne.

W głębokim talerzu mieszam cukier i cynamon. Każdy kawałek jabłka dokładnie obtaczam w przyprawach. Gotowe ciasto francuskie tnę na 8 prostokątów. Na każdym z nich umieszczam jeden plaster owocu.

Nacinam je w rogach — niemal przy samym jabłku. Wystające fragmenty zawijam tak, aby dociągnąć je do otworu na środku plastra owocu. Doklejam do spodu masy i przykrywam to miejsce migdałem.

Tak przygotowane desery przekładam na blachę i smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę przez 20-25 minut. Wyjmuję, gdy deser z jabłkami będzie już ładnie zrumieniony.

Jak podawać deser z jabłkami?

Przysmak warto wystudzić przed podaniem bezie świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Można go jeszcze oprószyć cukrem pudrem lub udekorować kleksami z bitej śmietany, ale nie jest to koniecznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite desery. Jabłka możecie wykorzystać w pysznej szarlotce bez pieczenia . Być może zainteresuje was też receptura na jogurtowe ciasto z jabłkami .

Upieczony deser z jabłkami.jpg
YT/Schnelles Backen
Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem
Najlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników. Przepis dostałam od babci, jedna porada jest bezcenna
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy