Ostatnio dodałam to do mielonych zamiast bułki. Wyszły obłędnie soczyste, każdemu polecam ten patent
Kotlety mielone powinny być soczyste. W tym celu wiele z nas dodaje do masy bułkę nasączaną w mleku lub nawet wodę. Niedawno odkryłam znacznie lepszy patent. Danie wyszło o niebo delikatniejsze, a rodzina zjadła je ekspresowo. Musicie spróbować.
Soczyste kotlety mielone skuszą każdego
Wiele jest patentów na nadanie smażonym mięsnym kulkom soczystości. Najpopularniejszym chyba wciąż pozostaje mieszanie wieprzowiny z miękką bułką, namaczaną w mleku lub wodzie.
Letnie eksperymenty z dodawaniem cukinii zainspirowały mnie jednak do przetestowania jeszcze jednej receptury z warzywną „wkładką”. Tym razem postawiłam na tani i lubiany przez wielu produkt. Co dodałam? Ujawniam w dalszej części artykułu.
Najlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników. Przepis dostałam od babci, jedna porada jest bezcennaPrzepis na soczyste kotlety mielone
Do mięsa mielonego zamiast bułki trafiły ziemniaki. Dzięki nim danie nie tylko było bezglutenowe, ale też bardziej sycące. Zachowało przy tym pożądaną soczystość i delikatność, jaka zwykle charakteryzuje kotlety mielone z moczonym pieczywem. Warto się skusić.
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 średnie ziemniaki
- 1 niezbyt duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Lista składników na ten obiadowy frykas długa nie jest. Równie sprawnie się go przygotowuje. Sprawdźcie sami, zaglądając do instrukcji zamieszczonej poniżej.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodajcie ziemniaki
Zaczynam od starannego zmielenia łopatki wieprzowej. Dodaję po pół łyżeczki soli i pieprzu i odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram ziemniaki i myję je, a cebulę i czosnek pozbawiam łupin.
Wszystkie warzywa ścieram na tarce o oczkach średniej wielkości. Mięso mielone wyrabiam dłonią, aż stanie się kleiste. Dodaję przygotowane wcześniej wiórki oraz majeranek i sprawnie łączę składniki.
Formuję niewielkie, lekko spłaszczone owale. Na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju smażę kotlety mielone do czasu, aż z zewnątrz będą rumiane. Moc palnika ustawiam na średnią — wtedy zdążą „dojść” w środku.
Jak podawać kotlety mielone z ziemniakami?
Danie najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem soczystej surówki np. z kapusty kiszonej. Dodajcie jeszcze kaszę, a posiłek będzie bardzo sycący. Stawiając np. na jaglaną, dostarczycie sobie dodatkowej porcji białka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Sprawdźcie jak zrobić wersję z tartymi pieczarkami — jest wyśmienita. Być może skusi was też patent na przygotowanie kotletów mielonych w piekarniku.