Smakosze.pl

canva

Ostatnio dodałam to do mielonych zamiast bułki. Wyszły obłędnie soczyste, każdemu polecam ten patent

15 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone powinny być soczyste. W tym celu wiele z nas dodaje do masy bułkę nasączaną w mleku lub nawet wodę. Niedawno odkryłam znacznie lepszy patent. Danie wyszło o niebo delikatniejsze, a rodzina zjadła je ekspresowo. Musicie spróbować.

Soczyste kotlety mielone skuszą każdego

Wiele jest patentów na nadanie smażonym mięsnym kulkom soczystości. Najpopularniejszym chyba wciąż pozostaje mieszanie wieprzowiny z miękką bułką, namaczaną w mleku lub wodzie.

Letnie eksperymenty z dodawaniem cukinii zainspirowały mnie jednak do przetestowania jeszcze jednej receptury z warzywną „wkładką”. Tym razem postawiłam na tani i lubiany przez wielu produkt. Co dodałam? Ujawniam w dalszej części artykułu.

Smażenie kotletów mielonych.jpg
canva/Pavel Gerasimenko
Przepis na ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi zrobisz z 3 składników. Przepis dostałam od babci, jedna porada jest bezcenna

CZYTAJ DALEJ

Przepis na soczyste kotlety mielone

Do mięsa mielonego zamiast bułki trafiły ziemniaki. Dzięki nim danie nie tylko było bezglutenowe, ale też bardziej sycące. Zachowało przy tym pożądaną soczystość i delikatność, jaka zwykle charakteryzuje kotlety mielone z moczonym pieczywem. Warto się skusić.

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Lista składników na ten obiadowy frykas długa nie jest. Równie sprawnie się go przygotowuje. Sprawdźcie sami, zaglądając do instrukcji zamieszczonej poniżej.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Dodajcie ziemniaki

Zaczynam od starannego zmielenia łopatki wieprzowej. Dodaję po pół łyżeczki soli i pieprzu i odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram ziemniaki i myję je, a cebulę i czosnek pozbawiam łupin.

Wszystkie warzywa ścieram na tarce o oczkach średniej wielkości. Mięso mielone wyrabiam dłonią, aż stanie się kleiste. Dodaję przygotowane wcześniej wiórki oraz majeranek i sprawnie łączę składniki.

Formuję niewielkie, lekko spłaszczone owale. Na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju smażę kotlety mielone do czasu, aż z zewnątrz będą rumiane. Moc palnika ustawiam na średnią — wtedy zdążą „dojść” w środku.

Jak podawać kotlety mielone z ziemniakami?

Danie najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem soczystej surówki np. z kapusty kiszonej. Dodajcie jeszcze kaszę, a posiłek będzie bardzo sycący. Stawiając np. na jaglaną, dostarczycie sobie dodatkowej porcji białka.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Sprawdźcie jak zrobić wersję z tartymi pieczarkami — jest wyśmienita. Być może skusi was też patent na przygotowanie kotletów mielonych w piekarniku .

Soczyste kotlety mielone.jpg
canva/zia_shusha
Sałatka z ryżem

Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem

CZYTAJ DALEJ
Schab na obiad

Rozbijam cienko schab i zawijam go z tymi składnikami. Wychodzi tak pyszny, że mogłabym go jeść codziennie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >