Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczór
To niecodzienne, ale niezwykle proste w przygotowaniu ciasto. Od zwykłego placka z jabłkami różni je tylko kruchy spód i ewentualnie dodatek orzechów. Jest przy tym bardzo smaczne i niedrogie w przygotowaniu.
Szybkie ciasto biszkoptowe
Rzadko kiedy łączymy proste ciasto biszkoptowe z czymś poza owocami. Jednak ten przepis pokazuje całkiem ciekawy, nowy obszar możliwości. Łączymy w nim fakturę dwóch rodzajów ciasta, nie dokładając sobie wysiłku.
Za niecodzienny efekt odpowiadają herbatniki. To najszybszy możliwy wariant kruchego ciasta , które tutaj nabiera miękkości pod wpływem jabłek . Efektem jest dość niecodzienny deser o skontrastowanych ze sobą fakturach pieczonych owoców, kruchych ciasteczek, biszkoptu i orzechów.
Ciasto z orzechami i bez
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Meleksu Elinden. Przygotowuje tam ciasto z orzechami włoskimi . Możemy użyć dowolnych ulubionych orzechów lub migdałów. Ten składnik to bardzo silny alergen, można więc także bez problemu całkowicie go pominąć.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3 duże jabłka
- 1 opakowanie herbatników
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g orzechów
- Cynamon, cukier puder
Jabłka do ciasta
Jabłka to niezwykle wdzięczne owoce na ciasto. Jednak poszczególne odmiany różnią się między sobą słodyczą i zawartością soku . Do takiego ciasta wybierzmy raczej niezbyt wilgotne, za to o ulubionym smaku.
W naszym przepisie przyprawiamy jabłka jedynie cynamonem . Warto jednak pamiętać o możliwości dosłodzenia ich. Jeśli zaś owoce są bardzo soczyste, obtoczmy je w mące ziemniaczanej, która zapobiegnie nadmiernemu wygotowywaniu się wody.
Ciasto jabłkowe
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i ogonka. Sam miąższ kroimy w cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne lub formę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie herbatnikami. Na nie układamy ciasno jabłka, tak, by nachodziły na siebie. Posypujemy je cynamonem – więcej lub mniej, według uznania. Na warstwę jabłek nakładamy posiekane orzechy.
W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Do niej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Ciasto wylewamy na jabłka i wyrównujemy szpatułką. Wypiekamy przez 30 minut , a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową Strzelczyka i marynowane kotlety schabowe .