Smakosze.pl Przepisy Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczór
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN

Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczór

4 lutego 2025

To niecodzienne, ale niezwykle proste w przygotowaniu ciasto. Od zwykłego placka z jabłkami różni je tylko kruchy spód i ewentualnie dodatek orzechów. Jest przy tym bardzo smaczne i niedrogie w przygotowaniu.

Szybkie ciasto biszkoptowe

Rzadko kiedy łączymy proste ciasto biszkoptowe z czymś poza owocami. Jednak ten przepis pokazuje całkiem ciekawy, nowy obszar możliwości. Łączymy w nim fakturę dwóch rodzajów ciasta, nie dokładając sobie wysiłku.

Za niecodzienny efekt odpowiadają herbatniki. To najszybszy możliwy wariant kruchego ciasta , które tutaj nabiera miękkości pod wpływem jabłek . Efektem jest dość niecodzienny deser o skontrastowanych ze sobą fakturach pieczonych owoców, kruchych ciasteczek, biszkoptu i orzechów.

spód z herbatników
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN
Zawija mięso w folię i wrzuca do gara. Ta domowa kiełbasa jest najprostsza na świecie

Ciasto z orzechami i bez

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Meleksu Elinden. Przygotowuje tam ciasto z orzechami włoskimi . Możemy użyć dowolnych ulubionych orzechów lub migdałów. Ten składnik to bardzo silny alergen, można więc także bez problemu całkowicie go pominąć.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 duże jabłka
  • 1 opakowanie herbatników
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g orzechów
  • Cynamon, cukier puder
cynamon i orzechy
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN

Jabłka do ciasta

Jabłka to niezwykle wdzięczne owoce na ciasto. Jednak poszczególne odmiany różnią się między sobą słodyczą i zawartością soku . Do takiego ciasta wybierzmy raczej niezbyt wilgotne, za to o ulubionym smaku.

W naszym przepisie przyprawiamy jabłka jedynie cynamonem . Warto jednak pamiętać o możliwości dosłodzenia ich. Jeśli zaś owoce są bardzo soczyste, obtoczmy je w mące ziemniaczanej, która zapobiegnie nadmiernemu wygotowywaniu się wody.

biszkopt na jabłkach
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN

Ciasto jabłkowe

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i ogonka. Sam miąższ kroimy w cienkie plasterki.

Naczynie żaroodporne lub formę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie herbatnikami. Na nie układamy ciasno jabłka, tak, by nachodziły na siebie. Posypujemy je cynamonem – więcej lub mniej, według uznania. Na warstwę jabłek nakładamy posiekane orzechy.

W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Do niej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Ciasto wylewamy na jabłka i wyrównujemy szpatułką. Wypiekamy przez 30 minut , a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową Strzelczyka i marynowane kotlety schabowe .

gotowe ciasto
Fot. YouTube/MELEKSU ELINDEN
Nie masło, nie margaryna. To najlepsze smarowidło dla seniorów
Żadne pączki. W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię ciasto „Faworek” od Heni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy