Nie masło, nie margaryna. To najlepsze smarowidło dla seniorów
Rzeczy położone na chlebie to jeszcze nie kanapka. Aby kompozycja taka się nią stała, konieczny jest jeden element: masło. Ale czy na pewno konieczny? Z korzyścią dla zdrowia można zmienić go choćby na hummus.
Kanapka bez masła
Chleb smarujemy masłem niemal machinalnie, w ogóle nie myśląc o tym, po co to robimy. Dla smaku, dla „poślizgu”, dla nadania kompozycji wilgotności. Dietetycy dodadzą, że także dla zdrowia – tłuszcze dobrze jest łączyć z węglowodanami.
Jednak tłuszcze tłuszczom nierówne, a nawet mała porcyjka masła to zastrzyk kalorii i cholesterolu. Te zwierzęcego pochodzenia powinniśmy zastępować roślinnymi – oliwą z pierwszego tłoczenia czy olejami z innych nasion. Czasem także w kompozycjach, takich jak hummus.
Żadne pączki. W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię ciasto „Faworek” od HeniZdrowy hummus
Hummus to bliskowschodnia pasta z mielonej ciecierzycy z dodatkami tłuszczów roślinnych – oliwy i pasty sezamowej zwanej tahini. W Polsce jest symbolem modnej gastronomii, w regionie swojego pochodzenia – lokalnej tożsamości. Wybuchają nawet spory o to, której nacji zawdzięczamy tę potrawę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jeśli skład hummusu, zwłaszcza cieciorka i tahini, brzmią zastraszająco – uspokajamy. Nie ma powodów do paniki. Wszystkie te składniki łatwo dostępne są w sklepach. Niektóre z nich można też pominąć. Zwłaszcza pasta sezamowa ma bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Można sobie ją darować bez wielkiej szkody dla całego dania.
Domowy hummus
Można też, oczywiście, kupić gotowy hummus w sklepie, nawet w większości dyskontów. Sięgnijmy jednak po przepis na domową pastę z ciecierzycy, do której możemy użyć wyższej jakości składników. Dzięki zawartości olejów roślinnych hummus jest bogaty w kwasy omega, nienasycone kwasy tłuszczowe i cenne witaminy. Jest także pełen białka, jak przystało na danie, którego podstawą są rośliny strączkowe. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek zamiast masła czy margaryny albo samodzielna przekąska.
Składniki
- 400 g ciecierzycy – ugotowanej lub z puszki
- 4 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 60 ml soku z cytryny
- Sól, pieprz
Pasta z ciecierzycy do kanapki zamiast masła i margaryny
Ciecierzycę odsączamy z wody. Przekładamy ją do naczynia blendera. Dodajemy sok z cytryny, pastę tahini i oliwę i miksujemy na gładką masę.
Jeśli humus jest zbyt gęsty, można dodać do niego 2-3 łyżki zimnej wody. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy jeszcze raz.
Pastę przechowywać można w słoiku przez kilka dni. Jeśli chcemy wydłużyć jej żywotność, po nałożeniu do słoika zalewamy ją świeżą oliwą tak, by pokryła całą pastę. Podajemy również skropioną świeżą oliwą.
Wypróbuj też sposób na marynowane schabowe i zupę gulaszową Strzelczyka.