Zawija mięso w folię i wrzuca do gara. Ta domowa kiełbasa jest najprostsza na świecie
Dwa rodzaje mięsa, proste przyprawy i kawałek folii spożywczej. Tak powstaje prosta domowa kiełbasa. To przepis dla każdego, bo kiełbasy nie trzeba wędzić, a jedynie parzyć.
Domowe wędliny
Ci, którzy chcieliby powoli zmniejszać ilość zjadanego mięsa, powinni zacząć od kupnych wędlin. O ile porcje obiadowe mogą być pełne antybiotyków i hormonów, to do przetworzonych dodaje się znacznie więcej. Wiele substancji konserwujących, a nawet barwników, które odpowiadają za smak i piękny wygląd naszych produktów, zawiera całą tablicę Mendelejewa.
Tymczasem domowe wędliny są znacznie prostsze w przygotowaniu niż nam się przeważnie wydaje. Możemy gotować lub piec kiełbasy, szynki i schaby mniejszymi porcjami. Dzięki temu nie zdążą się zepsuć mimo braku chemicznych konserwantów. Obsychać będą zaś stopniowo, dając możliwość zużycia nie pierwszej świeżości. Takie właśnie cechy – a przy tym smak – ma ta niezwykła domowa parzona kiełbasa.
Nie masło, nie margaryna. To najlepsze smarowidło dla seniorówKiełbasa czosnkowa z mięsa wieprzowego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Spróbujemy! Autor przyprawia kiełbasę dość dużą ilością czosnku, czerwonym pieprzem i kolendrą. Warto wypróbować swoją ulubioną mieszankę smaków.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ¾ kg karkówki
- ¼ kg boczku
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 17 g soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Kiełbasa w rękawie
Taka ilość kiełbasy z łatwością zniknie w kilka dni. Jeśli jednak przygotowujemy większą porcję, użyjmy soli peklowej zamiast zwykłej. Zawarte w niej związki azotu konserwują mięso i sprawiają, że produkt wytrzymać może nawet kilka tygodni. Bez peklosoli wędlina będzie miała szary odcień.
Taką kiełbasę z łatwością przygotować można w rozciętym z jednej strony rękawie do pieczenia. Odporna na wysoką temperaturę jest też folia kuchenna typu stretch. Ważne, by dobrze związać końce, a wcześniej dokręcić pakunek, by naprężyć folię na mięsnym farszu. Dla pewności można zawinąć kiełbasę w kilka warstw streczu.
Parzona kiełbasa wieprzowa
Oba rodzaje mięsa i czosnek przepuszczamy przez maszynkę z dużym sitkiem. W misce zasypujemy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki wody, majeranek i roztarty w moździerzu kmin rzymski.
Składniki dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny, by smaki się połączyły. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę.
Kiełbasę w dwóch porcjach zawijamy w folię, dokładnie dociskając. Zwijamy końcówki ciasno, by naprężyć folię na mięsie. Końce związujemy, a wszystko razem dodatkowo opakowujemy w 2-3 warstwy folii.
Kiełbasy wkładamy do wrzącej wody. Wyłączamy gaz. Kiełbasę parzymy przez 2-2,5 godziny w temperaturze 79-80 stopni. Schładzamy do temperatury pokojowej, odkładamy do lodówki na całą noc, potem rozwijamy.
Wypróbuj też przepisy na marynowane kotlety schabowe i zupę gulaszową Strzelczyka.