Smakosze.pl Przepisy Pokrój na kawałki i zawiń z mięsem mielonym. O ten przepis błaga mnie cała rodzina
Fot. YouTube/Rezept hub

Pokrój na kawałki i zawiń z mięsem mielonym. O ten przepis błaga mnie cała rodzina

26 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na mięsną przekąskę, a jej smak zachwyci wszystkich twoich bliskich. Ciasto francuskie sprawi, że ten przysmak przygotujesz bardzo szybko. Natomiast przepis jest tak banalny, że poradzi z nim sobie każdy. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać tę słoną przekąskę na każdą okazję.

Ciasto francuskie nie tylko na deser

Najpopularniejszym produktem ostatnich lat jest ciasto francuskie. Wszyscy kucharze doceniają jego uniwersalność i możliwość stworzenia dowolnego deseru, słonej przekąski, a nawet dania na obiad . W dodatku można zrobić je nie tylko szybko, ale i tanio. Wszystko za sprawą tego, że w sklepach dostępne jest gotowe ciasto za grosze.

Wykorzystać możesz je na przykład do stworzenia mięsnej przekąski. Jej smak zachwyci każdego na tyle, że będą błagać cię o przepis . Znajdziesz go w dalszej części artykułu, ale zatrzymaj go tylko dla siebie, bo to prawdziwy majstersztyk.

rogaliiki skałdniki.jpg
Fot. YouTube/Rezept hub
To ciasto robię z dosłownie 3 składników. Nie musi tężeć w lodówce i zawsze się udaje

Ciasto francuskie, mielone mięso i kilka dodatków

Przekąskę przygotujesz nie tylko łatwo i szybko, ale też nie wydasz na nią zbyt wiele pieniędzy. Potrzebnych produktów nie zbyt wiele, a te niezbędne dostaniesz za grosze. Wszystkie produkty wraz z proporcjami poznasz, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Za nim wybierzesz się na zakupy, zobacz, co będzie ci potrzebne, a o niczym nie zapomnisz. Zdjęcia z artykułu pochodzą z kanału Rezept hub , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 250 g mielonego mięsa
  • ½ cebuli
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g żółtego sera w kostce
  • 1 jajko
  • granulowany czosnek
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie z ciasta francuskiego

Zacznij od posiekania cebuli w kostkę. Następnie zeszklij ją na patelni i dodaj do niej mielone mięso. Połącz składniki, a później dodaj pokrojoną w kostkę pieczarki. Podsmażone składniki przypraw pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj składniki.

Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Wyłóż na nie mięso z sosem i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser. Posyp nim wierzch mięsa. Następnie pokrój ciasto w trójkąty. Zawiń je w rulon strony krótszego boku, tworząc w ten sposób rogaliki.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wbij do miski i roztrzep je. Posmaruj nim wierzch rogalików. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Podawaj je na ciepło lub zimno, a bedą smakowały w każdym wypadku. Sprawdź przepis na wyjątkową sałatkę oraz zobacz, z jakiego warzywa przygotujesz ciasto .

rogaliki.jpg
Fot. YouTube/Rezept hub
Sałatka hawajska to hit w moim domu. Jest idealna na przekąskę lub lekki obiad na lato
Ma więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb, a Polacy dalej ją jedzą. Unikaj jak ognia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy