Pokrój na kawałki i zawiń z mięsem mielonym. O ten przepis błaga mnie cała rodzina
Poznaj przepis na mięsną przekąskę, a jej smak zachwyci wszystkich twoich bliskich. Ciasto francuskie sprawi, że ten przysmak przygotujesz bardzo szybko. Natomiast przepis jest tak banalny, że poradzi z nim sobie każdy. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać tę słoną przekąskę na każdą okazję.
Ciasto francuskie nie tylko na deser
Najpopularniejszym produktem ostatnich lat jest ciasto francuskie. Wszyscy kucharze doceniają jego uniwersalność i możliwość stworzenia dowolnego deseru, słonej przekąski, a nawet dania na obiad . W dodatku można zrobić je nie tylko szybko, ale i tanio. Wszystko za sprawą tego, że w sklepach dostępne jest gotowe ciasto za grosze.
Wykorzystać możesz je na przykład do stworzenia mięsnej przekąski. Jej smak zachwyci każdego na tyle, że będą błagać cię o przepis . Znajdziesz go w dalszej części artykułu, ale zatrzymaj go tylko dla siebie, bo to prawdziwy majstersztyk.
Ciasto francuskie, mielone mięso i kilka dodatków
Przekąskę przygotujesz nie tylko łatwo i szybko, ale też nie wydasz na nią zbyt wiele pieniędzy. Potrzebnych produktów nie zbyt wiele, a te niezbędne dostaniesz za grosze. Wszystkie produkty wraz z proporcjami poznasz, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Za nim wybierzesz się na zakupy, zobacz, co będzie ci potrzebne, a o niczym nie zapomnisz. Zdjęcia z artykułu pochodzą z kanału Rezept hub , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 250 g mielonego mięsa
- ½ cebuli
- 3 pieczarki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g żółtego sera w kostce
- 1 jajko
- granulowany czosnek
- pieprz
- sól
Przepis na danie z ciasta francuskiego
Zacznij od posiekania cebuli w kostkę. Następnie zeszklij ją na patelni i dodaj do niej mielone mięso. Połącz składniki, a później dodaj pokrojoną w kostkę pieczarki. Podsmażone składniki przypraw pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj składniki.
Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Wyłóż na nie mięso z sosem i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser. Posyp nim wierzch mięsa. Następnie pokrój ciasto w trójkąty. Zawiń je w rulon strony krótszego boku, tworząc w ten sposób rogaliki.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wbij do miski i roztrzep je. Posmaruj nim wierzch rogalików. Wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Podawaj je na ciepło lub zimno, a bedą smakowały w każdym wypadku. Sprawdź przepis na wyjątkową sałatkę oraz zobacz, z jakiego warzywa przygotujesz ciasto .