Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto robię z dosłownie 3 składników. Nie musi tężeć w lodówce i zawsze się udaje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.07.2024 14:17

To ciasto robię z dosłownie 3 składników. Nie musi tężeć w lodówce i zawsze się udaje

ciasto z 3 składników
Fot. YouTube/Super lecker

Czy istnieje przepis na idealne ciasto? Ten, który znajdziesz poniżej spełnia wszystkie jego kryteria. Jest szybki, wymaga minimalnej ilości składników, a do tego zawsze się udaje. Ja jestem nim zachwycona, gwarantuję, że ty również będziesz.

Ciasto z 3 składników to hit w każdym domu

Każdy ma raz na jakiś czas ochotę na coś słodkiego. Nie każdy jednak ma talent lub czas, aby wykonać w domowym zaciszu mistrzowski wypiek. Na szczęście istnieje przepis, który przedstawiam poniżej. Zachwyci zarówno znawców pieczenia, jak i osoby początkujące.

Nie musisz robić ogromnych zakupów ani spędzać w kuchni mnóstwa czasu. Weź 3 składniki i połącz je w pomysłowy sposób. Co najlepsze ciasto możesz podać niemal od razu po jego przygotowaniu. Kilkugodzinne leżakowanie w lodówce, charakterystyczne dla wielu deserów, w tym wypadku jest zupełnie niepotrzebne.

krem do ciasta.jpg
Fot.YouTube/Super lecker
Sałatka hawajska to hit w moim domu. Jest idealna na przekąskę lub lekki obiad na lato

Ciasto francuskie i tylko 2 dodatki

Przepis na ciasto znalazłam na kanale Super lecker w serwisie YouTube. Postanowiłam go sprawdzić i absolutnie nie żałuję. Szybko pysznie i bezproblemowo, czego chcieć więcej? Poniżesz podaję wszystkie instrukcje.

Składniki:

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g serka śmietankowego (lub sera z wiaderka)
  • 300 g masy krówkowej (kupnej lub domowej)

Jak zrobić najlepsze ciasto krok po kroku

Przygotowanie deseru zacznij od ciasta francuskiego. Rozwiń je na blacie i podziel na 3 równe prostokąty. Następnie ułóż je na blasze tak, aby się nie stykały i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia. Odchodzące z wierzchu skrawki usuń i odłóż na później. Każdy z prostokątów podziel wzdłuż na 2 połowy. Upieczone ciasto francuskie wypełnione jest powietrzem, z pomocą ostrego nożyka nie powinno to zatem stanowić problemu.

Serek śmietankowy przełóż do miski. Dodaj masę krówkową i połącz składniki mikserem. Przygotowanym w ten sposób kremem przekładaj prostokąty ciasta francuskiego. Pamiętaj, żeby zostawić porcję masy wystarczającą do posmarowania boków i wierzchu deseru.

Posmarowane ciasto oprósz odłożonymi wcześniej skrawkami. Możesz je również udekorować posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub tym, co akurat masz pod ręką. Ciasto gotowe jest do podania od razu, jednak po leżakowaniu w lodówce smaki dobrze się przenikną, a płaty ciasta nasiąkną smakowicie kremem. Smacznego!

Leczo z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Sposoby na ciasto francuskie znamy również w wersjach wytrawnych.

dekorowanie ciasta.jpg
Fot. YouTube/Super lecker