Ma więcej ołowiu i rtęci od najgorszych ryb, a Polacy dalej ją jedzą. Unikaj jak ognia
Ryby są bogate w witaminy i cenne wartości odżywcze. Okazuje się jednak, że jedna z ulubionych ryb Polaków jest bardzo niebezpieczna. Dowiedz się, jakiej nie podawać na obiad, a unikniesz szkodliwych substancji w swoim organizmie.
Jedz ryby, ci mówią
Mówi się o tym, że ryby koniecznie muszą znaleźć się w diecie każdego z nas. Zawierają przecież kwasy omega-3, które budują odporność organizmu. W dodatku ten produkt dostarcza wiele cennych witamin i wartości odżywczych.
Stanowi również ciekawą alternatywę dla mięs i podana na obiad zachwyci każdego. Okazuje się jednak, że nie każda ryba jest tak samo zdrowa. Są takie, które należy unikać szerokim łukiem.
Zetrzyj na tarce cukinię i połącz z tymi składnikami. W głowie się nie mieści co z tego wychodziNie każda ryba jest najlepsza
Nie wszystko złote, co się świeci. To proste powiedzenie świetnie pasuje i określa ryby. Zwracając uwagę na skład, okazuje się, że nie każda z nich jest tak samo cenna i wartościowa.
Najgorsza jest tilapia, która jest jedną z najczęściej wybieranych przez Polaków. Kusi przede wszystkim ceną, która jest wyjątkowo niska i jak się okazuje, nie należy się nią kierować.
Dlaczego tilapia jest najgorsza?
Choć tilapia bogata jest w białko, należy jej unikać. Bogata jest w większa ilość kwasów omega-6, a te prowadzą między innymi do stanów zapalnych. Dodatkowo wykryto w niej szkodliwe substancje.
Rybie dokładnie przyjrzał się Morski Instytut Rybacki, który wykrył w niej duże stężenie ołowiu, kadmu i rtęci. Są to bardzo ciężkie i szkodliwe dla organizmu pierwiastki i w ogóle nie należy ich spożywać. Jeżeli cenisz sobie lekki smak ryby i znikomą ilości ości, zdecydowanie lepiej wybrać makrelę lub flądrę. Sprawdź jaką herbatę powinny pić kobiety. Przekonaj się także co warto włożyć do torby z ziemniakami.