Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie
Czerstwy chleb zawsze się znajdzie w kuchni. Szkoda go wyrzucać, ale co zatem zrobić ze starym chlebem? Teraz jest na to prosty sposób, który zapewnia smaczny efekt na talerzu. Takiego smakołyku nawet się nie spodziewasz.
Co ze starym chlebem w kuchni?
Zdarza ci się, że kupisz za dużo chleba ? U mnie często zostaje jakieś pieczywo . Szkoda go wyrzucić do kosza. Marnowanie żywności jest plagą naszych czasów. Dlatego znalazłam smaczny sposób na czerstwy chleb.
Robię z niego danie , która zaskakuje efektem. Na talerz trafia puchaty i apetyczny placek z serem i salami. Taki rarytas aż prosi się o spróbowanie . Pyszny i szybki w przygotowaniu jest wart polecenia. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd też pochodzi zdjęcie wyróżniające w artykule.
Jak zrobić placek z czerstwego chleba?
Składniki:
- czerstwy chleb
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- tymianek
- słodka papryka
- 1 szklanka mleka
- olej roślinny
- 100 g sera żółtego
- 50 g salami
Przygotowanie dania zacznij od rozdrobnienia czerstwego chleba i przełożenia go do miski. Wbij jajka, wsyp przyprawy i wlej mleko . Składniki wymieszaj, a następnie wyrabiaj na gładką masą.
Na patelni rozgrzej odrobiną oleju i wyłóż połowę masy z czerstwego chleba . Teraz dołóż starty żółty ser i salami. Na te składniki wyłóż resztę masy z czerstwego chleba. Ubij ją łyżką i smaż pod przykryciem 8 minut.
Rarytas z czerstwego chleba zaskakuje smakiem
Po upływie tego czasu placek przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze 5 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu danie wyłóż na talerz i od razu podawaj. Placek z czerstwego chleba wychodzi puchaty i pełen smaku. Możesz dodać ulubione składniki.
Dobrze doprawiony placek z pyszną zawartością z sera i salami, dosłownie rozpływa się w ustach. Takie danie można podać na obiad lub ciepłą kolację. Dzięki temu przepisowi nie zmarnujesz chleba i go nie wyrzucisz . Zrobisz danie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Polecaliśmy recepturę Anny lewandowskiej na pyszne kopytka bez ziemniaków.