Smakosze.pl Przepisy Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie
Fot. YouTube/Kuchnia Asena

Pokrusz czerstwy chleb, dodaj jajko i mleko. Nikt nie zgadnie jaki rarytas z tego wyjdzie

14 września 2024

Czerstwy chleb zawsze się znajdzie w kuchni. Szkoda go wyrzucać, ale co zatem zrobić ze starym chlebem? Teraz jest na to prosty sposób, który zapewnia smaczny efekt na talerzu. Takiego smakołyku nawet się nie spodziewasz.

Co ze starym chlebem w kuchni?

Zdarza ci się, że kupisz za dużo chleba ? U mnie często zostaje jakieś pieczywo . Szkoda go wyrzucić do kosza. Marnowanie żywności jest plagą naszych czasów. Dlatego znalazłam smaczny sposób na czerstwy chleb.

Robię z niego danie , która zaskakuje efektem. Na talerz trafia puchaty i apetyczny placek z serem i salami. Taki rarytas aż prosi się o spróbowanie . Pyszny i szybki w przygotowaniu jest wart polecenia. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd też pochodzi zdjęcie wyróżniające w artykule.

danie
Fot. YouTube/Kuchnia Asena
Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku

Jak zrobić placek z czerstwego chleba?

Składniki:

  • czerstwy chleb
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • słodka papryka
  • 1 szklanka mleka
  • olej roślinny
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g salami

Przygotowanie dania zacznij od rozdrobnienia czerstwego chleba i przełożenia go do miski. Wbij jajka, wsyp przyprawy i wlej mleko . Składniki wymieszaj, a następnie wyrabiaj na gładką masą.

Na patelni rozgrzej odrobiną oleju i wyłóż połowę masy z czerstwego chleba . Teraz dołóż starty żółty ser i salami. Na te składniki wyłóż resztę masy z czerstwego chleba. Ubij ją łyżką i smaż pod przykryciem 8 minut.

Rarytas z czerstwego chleba zaskakuje smakiem

Po upływie tego czasu placek przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze 5 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu danie wyłóż na talerz i od razu podawaj. Placek z czerstwego chleba wychodzi puchaty i pełen smaku. Możesz dodać ulubione składniki.

Dobrze doprawiony placek z pyszną zawartością z sera i salami, dosłownie rozpływa się w ustach. Takie danie można podać na obiad lub ciepłą kolację. Dzięki temu przepisowi nie zmarnujesz chleba i go nie wyrzucisz . Zrobisz danie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Polecaliśmy recepturę Anny lewandowskiej na pyszne kopytka bez ziemniaków.

danie
Fot. YouTube/Kuchnia Asena
Zetrzyj na tarce, wrzuć do woreczka. Usuniesz mole spożywcze raz na zawsze
Przepis na ten pasztet mam z zeszytu babci. Jest lekki i nie tuczy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy