Przepis na ten pasztet mam z zeszytu babci. Jest lekki i nie tuczy
Zwykle pasztet jest tłusty i ciężkostrawny. Jednak babcia robi go z wyjątkowego produktu. Wychodzi pyszny, delikatny i lekki. Polecam każdemu tę sprawdzoną recepturę na pasztet z cukinii.
Lekki pasztet zrób z cukinii
Jeśli lubisz cukinię, to ten przepis jest dla Ciebie. Z tego smacznego warzywa przyrządzam lekki pasztet. Korzystam z receptury babci, a danie wychodzi smaczne i zdrowe. Do pasztetu trafiają też ziemniaki, czosnek i marchewka. Pasztet z cukinii zjesz z apetytem na śniadanie lub kolację.
Pasuje do pieczywa i będzie pysznym urozmaiceniem kuchni wegetariańskiej. Pasztet z cukinii mogą jeść bez obaw osoby, które są na diecie. Cukinia niskokaloryczna i lekkostrawna. Sprawdzi się podczas odchudzania. Jedzenie tego warzywa dobrze wpływa na trawienie na narząd wzroku. Poniżej znajdziesz przepis na pasztet z cukinii.
Kładę kurczaka na ziemniakach i wkładam do piekarnika. Minimalnym nakładem pracy mam obiad na 2 dniJak przygotować pasztet z cukinii?
Składniki:
- 600 g cukinii
- 200 g ziemniaków
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 40 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie pasztetu z cukinii zacznij od umycia cukinii i odkrojenia końcówek. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odstaw na durszlak. Posól i zostaw w ten sposób na 30 minut. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na maśle na złoty kolor.
Następnie obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę zetrzyj na średnich oczkach, a koperek posiekaj. Do miski przełóż marchewkę i ziemniaki. Wbij jajka, wsyp przyprawy i wymieszaj. Dołóż cebulę podsmażoną z czosnkiem i odsączoną z nadmiaru wody cukinię.
Pasztet lekki i pyszny, czyli przepis babci
Składniki dokładnie wymieszaj, wsyp kaszę, olej i koperek. Ponownie wymieszaj składniki. Keksówkę o wymiarach 35 na 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Pasztet z cukinii wychodzi pyszny, lekki i znakomicie smakuje z sosem czosnkowym. Do tego jest prosty w przygotowaniu. Dlatego koniecznie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu babci. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną sałatkę biskupią z czerwonej kapusty. Polecaliśmy przepis na obiad z kurczaka z piekarnika.
Źródło: terazgotuje.pl