Smakosze.pl Przepisy Pokrusz herbatniki i zalej tą masą. To ciasto mogłabym jeść codziennie, zawsze się udaje
YouTube/@schonedesserts

Pokrusz herbatniki i zalej tą masą. To ciasto mogłabym jeść codziennie, zawsze się udaje

28 grudnia 2023

Czy są tu smakosze deserów? Jeśli tak, to mam dla was przepis na pyszne ciasto, które zachwyca smakiem herbatników, orzechów i czekolady. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje, dlatego szybko zróbcie je w swojej kuchni.

Ciasto, które zawsze się udaje

Czy lubicie mieć w domu coś słodkiego? U mnie to konieczność, ale unikam kupnych ciast i słodyczy. Stawiam na własnoręcznie przyrządzone słodkie przysmaki. Ostatnio robię ciasto, które jest po prostu doskonałe w każdym calu. Smak, zapach i łatwość zrobienia, to coś, co się Wam spodoba.

Do tego pysznego ciasta potrzebujemy herbatników, orzechów, kakao i jeszcze kilku składników. Ubijamy kakao z ciasteczkami i w mgnieniu oka mamy znakomity deser na zimowe wieczory. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube schone desserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

ciasto
YouTube/@schonedesserts
To niezawodny sposób na świąteczne przejedzenie. Efekt natychmiastowy. Wystarczy jedna szklanka

Jak zrobić ciasto z herbatnikami, czekoladą i orzechami?

Składniki:

  • 400 g ciasteczek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki
  • 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie ciasta zaczynamy od pokruszenia herbatników i posiekania orzechów. Wsypujemy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Do rondelka wsypujemy cukier zwykły i waniliowy, kakao i wlewamy mleko. Składniki mieszamy i podgrzewamy. Gdy powstanie jednolita gładka masa, dodajemy masło i dalej mieszamy.

Następnie zalewamy pokruszone herbatniki i orzechy, mieszamy i wrzucamy wszystko formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i drobno kroimy gorzką czekoladę. Wrzucamy ją do rondelka, dodajemy jogurt naturalny, podgrzewamy i mieszamy. Teraz gotową masę kładziemy do formy, na masę z ciasteczek.

Ciasto najlepsze na zimowe wieczory

Białą czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy śmietankę, mieszamy i kładziemy na wcześniejszą masę w formie na ciasto . Robimy wzory wykałaczką i sypiemy wierzch ciasta posiekanymi orzechami. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto jest już gotowe do podania. Wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Smak czekolady, orzechów i delikatnych herbatników idealnie do siebie pasują . Ten deser będzie znakomitym urozmaiceniem długich zimowych wieczorów. Pisaliśmy o odmianie czekolady, która szkodzi naszemu zdrowiu. Informowaliśmy o youtuberze, który kupić świąteczny catering u Magdy Gessler i problemach w związku z tym.

ciasto
YouTube/@schonedesserts
Lubisz jeść tradycyjnie? To szczyt mody. Według „The New York Times” Polacy wyznaczają trendy kulinarne na 2024
Tłumy na poświątecznych wyprzedażach w Lidlu i Biedronce. AGD nawet o połowę taniej. Tylko do końca miesiąca
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy