Lubisz jeść tradycyjnie? To szczyt mody. Według „The New York Times” Polacy wyznaczają trendy kulinarne na 2024
Polska kuchnia i polskie zwyczaje kulinarne w końcu przebiły się do elitarnego klubu światowych trendów na nadchodzący rok. Dziennik „The New York Times” umieścił ulubione dania Polaków na liście najważniejszych w 2024 roku.
Trendy 2024
Zawsze pod koniec roku rozmaite instytuty badawcze i przepowiadacze trendów starają się przewidzieć kulinarne mody roku następnego. Ich przewidywanie wynika z obserwacji tego, co na świecie się jada, co z wolna robi się modne, na co jest zapotrzebowanie, albo – tego, co ma dobrą prasę.
Tegoroczne zapowiedzi modnego jedzenia na rok 2024 opublikowane przez prestiżowy dziennik „The New York Times” zaskakują. Okazuje się, że kulinarne upodobania Polaków znalazły się wśród najmodniejszych przyszłorocznych tendencji.
Zapomniany składnik
Najbardziej zaskakujące na liście dziennika, liczącej zaledwie 9 pozycji, jest pojawienie się składnika, który praktycznie zniknął ze światowych kuchni. Przetrwał jedynie w Polsce, na terenach dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego i w Rosji. W Polsce, na Ukrainie czy na Białorusi nadal chętnie i często jada się składnik, niegdyś dla tych kuchni podstawowy.
Jedna z cytowanych badaczek trendów spotkała się z tym składnikiem w Norwegii. W Nowym Jorku z kolei miesza się go z czekoladą, dodaje do drinków, przyprawia wanilią. Widać, że jest modny, choć u nas jednak jada się go inaczej.
Chodzi o… kaszę gryczaną. Składnik, tak powszechny nad Wisłą, podbija Nowy Jork oraz kulinarny świat. Zanosi się na wielki powrót ulubionego w Polsce dodatku do potraw czy farszu.
Najważniejszy posilek
Nie koniec na tym! Zdaniem amerykańskiego dziennika, rok 2024 będzie należał do zup. Zupa gotowana na wywarze ma w nadchodzącym roku stać się podstawowym daniem zarówno w restauracjach, jak i – w gotowej formie – na półkach sklepów spożywczych. W sprawie rosnącej roli zupy panuje wśród przepowiadaczy trendów zadziwiająca zgoda.
Danie to, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu ma szansę stać się najważniejszą potrawą nadchodzącego roku. Wpisuje się to w szerszą tendencję, która zapowiada powrót tradycyjnych składników dań (w rodzaju masła i śmietany), sposobów przygotowywania żywności (fermentacja, kiszenie), czy pozyskiwania składników (oleje tłoczone na zimno).
Kasza gryczana i zupa (może nawet ze śmietaną) – dwa odwieczne elementy polskiej kuchni właśnie podbijają świat.