Polacy go depczą, a ma więcej witaminy C niż cytryna. Okrzyknięto go „cebulą czarownic”
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych roślin, które można wykorzystać w kuchni. Właśnie teraz na tę niezwykłą roślinę rozpoczął się sezon. Nie depcz go, tylko zbierz i ugotuj coś pysznego. Jego smak i aromat jest niezwykły.
Czosnek niedźwiedzi? Nie słyszałem
Może nigdy nie słyszałaś o czosnku niedźwiedzim, ale być może udało ci się, poczuć go na spacerze w lesie. Jego zapach jest obłędny i uzależniający. Naturalnym miejscem występowania tego czosnku są lasy liściaste. Niestety nie możesz zbierać tego dzikiego . Jest to roślina chroniona, ale możesz wyhodować go w przydomowym ogródku.
Czosnek niedźwiedzi wygląda zupełnie inaczej niż ten tradycyjny. Nie jest cebulą, a liśćmi, które wyrastają nawet na 30 centymetrów wysokości. O dziwo to na ten czosnek mówi się, że jest cebulą czarownic , chociaż w jego budowie nie znajduje się żaden rodzaj cebuli.
Zdrowotne właściwości tego warzywa
Warto używać w kuchni czosnku niedźwiedziego, bo zawiera on wiele witamin oraz ma właściwości prozdrowotne. Roślina dostarcza znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Przyda się ona szczególnie w okresie przedwiośnia, w którym również jesteśmy narażeni na przeziębienia i wirusy.
Czosnek niedźwiedzi posiada również właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. W dodatku poprawia działanie wątroby oraz zapobiega miażdżycy. Jak widzisz oprócz tego, że będzie ci smakował, to jeszcze poprawi funkcjonowanie twojego organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy, w których wykorzystasz cebulę czarownic.
Z niego zrobisz wszystko
Czosnek niedźwiedzi należy do tej wyjątkowej grupy warzyw, z której zrobisz dosłownie wszystko. Świetni sprawdzi się jako główny składnik do pesto. Wystarczy, że masz oliwę, sól, pieprz oraz ten czosnek. Wystarczy zblednować, ugotować makaron i gotowe.
Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do twarogu. Choć ja uważam, że najlepiej smakuje w zupie. Krem z liści czosnku niedźwiedziego to prawdziwa uczta. Zresztą w Internecie znajdziesz mnóstwo pysznych przepisów z tą rośliną i sama wybierzesz, co ci smakuje.