Smakosze.pl Produkty Polacy go depczą, a ma więcej witaminy C niż cytryna. Okrzyknięto go „cebulą czarownic”
Fot. Canva/ands456

Polacy go depczą, a ma więcej witaminy C niż cytryna. Okrzyknięto go „cebulą czarownic”

15 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych roślin, które można wykorzystać w kuchni. Właśnie teraz na tę niezwykłą roślinę rozpoczął się sezon. Nie depcz go, tylko zbierz i ugotuj coś pysznego. Jego smak i aromat jest niezwykły.

Czosnek niedźwiedzi? Nie słyszałem

Może nigdy nie słyszałaś o czosnku niedźwiedzim, ale być może udało ci się, poczuć go na spacerze w lesie. Jego zapach jest obłędny i uzależniający. Naturalnym miejscem występowania tego czosnku są lasy liściaste. Niestety nie możesz zbierać tego dzikiego . Jest to roślina chroniona, ale możesz wyhodować go w przydomowym ogródku.

Czosnek niedźwiedzi wygląda zupełnie inaczej niż ten tradycyjny. Nie jest cebulą, a liśćmi, które wyrastają nawet na 30 centymetrów wysokości. O dziwo to na ten czosnek mówi się, że jest cebulą czarownic , chociaż w jego budowie nie znajduje się żaden rodzaj cebuli.

czosnek nie.jpg
Fot. Canva/A_Lein
Do pieczenia chleba nie używam ani grama mąki. Mój sposób robi prawdziwą furorę w rodzinie

Zdrowotne właściwości tego warzywa

Warto używać w kuchni czosnku niedźwiedziego, bo zawiera on wiele witamin oraz ma właściwości prozdrowotne. Roślina dostarcza znacznie więcej witaminy C niż cytryna. Przyda się ona szczególnie w okresie przedwiośnia, w którym również jesteśmy narażeni na przeziębienia i wirusy.

Czosnek niedźwiedzi posiada również właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. W dodatku poprawia działanie wątroby oraz zapobiega miażdżycy. Jak widzisz oprócz tego, że będzie ci smakował, to jeszcze poprawi funkcjonowanie twojego organizmu. Poniżej znajdziesz przepisy, w których wykorzystasz cebulę czarownic.

Z niego zrobisz wszystko

Czosnek niedźwiedzi należy do tej wyjątkowej grupy warzyw, z której zrobisz dosłownie wszystko. Świetni sprawdzi się jako główny składnik do pesto. Wystarczy, że masz oliwę, sól, pieprz oraz ten czosnek. Wystarczy zblednować, ugotować makaron i gotowe.

Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do twarogu. Choć ja uważam, że najlepiej smakuje w zupie. Krem z liści czosnku niedźwiedziego to prawdziwa uczta. Zresztą w Internecie znajdziesz mnóstwo pysznych przepisów z tą rośliną i sama wybierzesz, co ci smakuje.

zupa krem.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Tyle zapłacisz za jedno jajko u Gessler. Ceny za wielkanocny catering zwalają z nóg
Zawijam proste składniki w pergamin i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy