Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do pieczenia chleba nie używam ani grama mąki. Mój sposób robi prawdziwą furorę w rodzinie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.03.2024 18:04

Do pieczenia chleba nie używam ani grama mąki. Mój sposób robi prawdziwą furorę w rodzinie

chleb z ziarnami
fot. youtube.com/TrySomethingDifferent

Oto przepis na chleb inny nie tylko niż te, które spotykamy na codzień, lecz także od innych chlebów bez mąki. Bazą tego przepisu są wyłącznie zdrowe składniki.

Chleb bez mąki

To ekspresowy przepis na chleb z bardzo prostych składników. Tempo, w jakim można go przygotować, wynika między innymi z tego, że nie musi wcale wyrastać. Nie dodajemy do jego ciasta drożdży.

W przeciwieństwie do innych chlebów bez mąki nie jest jednak aż tak zwarty w swojej strukturze. Nie wygląda jak nasiona sklejone w masę, ale jak z prawdziwego zdarzenia wypiek. Odpowiada za to mieszanka płatków, które stosujemy.

chleb w foremce
fot. youtube.com/TrySomethingDifferent
Ta kanapkowa rolada to moje danie popisowe. Nawet teściowa poprosiła o przepis Anna Lewandowska opowiada o córkach. Tak szczere wyznanie może zaskoczyć

Łatwy chleb z ziarnami

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Try Something Different. Ten chleb jest ostatnio hitem sieci i można spotkać jego wiele wariantów. Warto pamiętać, że można dodać do niego ulubione ziarna i pestki, a także otręby. My dodajemy dynię i słonecznik.

Składniki

  • 400 g twarogu półtłustego lub wędzonego twarogu solankowego
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wybranych pestek – np. ½ dyni i ½ słonecznika

Szybki chleb na proszku do pieczenia

Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy. Zasypujemy go płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Dodajemy wybite jajka, proszek do pieczenia i sól.

Składniki blendujemy na dość gładką masę. Po zmiksowaniu dodajemy nasiona i mieszamy, by były równomiernie rozprowadzone w cieście na chleb.

Ciasto formujemy w rekach w bochen lub przekładamy do podłużnej foremki, wysmarowanej tluszczem i obsypanej bułką tartą. Chleb pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu powinien być rumiany z wierzchu. Najlepiej kroić go dopiero kiedy dobrze przestygnie.

Wypróbuj też przepisy na wielkanocną potrawę Tomasza Strzelczyka z białej kiełbasy i wspaniałą zapiekankę ziemniaczaną.

miksowanie masy na chleb
fot. youtube.com/TrySomethingDifferent