Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzić
Choć ogórki kiszone są niezwykle zdrowe, ich jedzenie może wiązać się z problemami dla niektórych osób. Oto lista przypadłości, przy których lepiej nie sięgać po ten przysmak.
Zdrowe ogórki kiszone
W procesie kiszenia ogórki nabierają tak wielu zbawiennych właściwości, że można, oczywiście w cudzysłowie, mówić o nich jako o leku. Jednak każdy lek ma swoje przeciwwskazania i niepożądane skutki uboczne . Jakie są to w przypadku ulubionych polskich przetworów?
Za prozdrowotny charakter ogórków kiszonych odpowiada przede wszystkim proces fermentacji. Wytwarzają się w nim bakterie kwasu mlekowego, które mają zbawienny wpływ na naszą własną florę bakteryjną – tę dobrą, która decyduje o naszym zdrowiu, odporności, samopoczuciu, jakości trawienia, a nawet, jak pokazują badania, stanie zdrowia psychicznego i emocji.
Czy ogórki kiszone są zdrowe
Jednak, jakkolwiek banalnie to zabrzmi, ogórki kiszone są kwaśne. Są tak pełne kwasu mlekowego, że może to być problemem dla niektórych grup osób. W końcu kwaśne środowisko może także potęgować problemy z trawieniem, a nie je łagodzić. Swój udział ma tu też sól, której używamy dość dużo przygotowując przetwory.
I tak, o nadmiarze soli pamiętać powinny osoby zmagające się z wysokim ciśnieniem oraz te, którym dolega lub grozi niewydolność nerek . W obu tych przypadkach wskazana jest dieta z niewielką ilością sodu. W kiszonkach pojawia się też histamina, która może zaostrzać stawy alergiczne, a niektórzy mają nietolerancję tego składnika.
Komu szkodzą kiszonki
Najwięcej problemów jednak powodują właśnie bakterie kwasu mlekowego i sam kwaśny odczyn ogórków. A zatem przeciwwskazaniami przy jedzeniu ogórków kiszonych są nadkwasota, refluks czy wrzody w przewodzie pokarmowym .
Warto też pamiętać o witaminie K . Jej duże stężenie bardzo pomaga w walce z anemią. Jednak zbawienne działanie tego składnika na krzepnięcie krwi sprawia, że uważać powinni na nie chorzy na zakrzepicę i osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Wypróbuj też przepisy na ciasto snikers bez pieczenia i zupę fasolową .