Obłędne ciasto bez pieczenia z masą kajmakową. Wychodzi tak, że palce lizać
To ciasto smakiem naśladuje klasyczny amerykański batonik. Jest jednak od niego o wiele lżejsze i mniej słodkie. A to oznacza – zdrowsze, a dla wielu także bardziej smaczne.
Snikers bez pieczenia
Choć batoniki marki snickers sprzedawane są z regałów ze słodyczami, można nazwać je też batonami energetycznymi (choć bez skojarzeń ze zdrową żywnością!). W końcu to nie tylko ładunek cukru, lecz także orzeszki ziemne, źródło dobrych tłuszczów i same w sobie produkty energetyczne.
Jednak z pewnością da się przyrządzić go zdrowiej, a do tego tak, by był bogatszy w smaku. Swój sposób zaproponowała Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie. Jej ciasto snikers łączy najważniejsze smaki batonika – orzechy, karmel i czekoladę. A do tego nie trzeba go piec!
Zawsze dodaję to do mojej fasolowej. Aromat jest nie do podrobieniaCiasto snikers
W skład tego ciasta wchodzą dwa rodzaje mascarpone. Jedno to klasyczny serek śmietankowy, a drugie – jego karmelowa odmiana. Choć wielu będzie zaskoczonych, produkt ten jest stosunkowo łatwo dostępny. Wystarczy rozejrzeć się po półkach w najbliższym dyskoncie. W delikatesach można kupić sól w płatkach, która świetnie upiększy ciasto. Wystarczy jednak zwykła sól gruboziarnista.
Składniki masy karmelowej
- 250 g mascarpone karmelowego lub mascarpone + łyżka masy kajmakowej
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania fixu do śmietany
Masa śmietanowa:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania fixu do śmietany
- Cukier puder (opcjonalnie)
Masa kajmakowa:
- 250 g masy kajmakowej
- 50 g solonych orzechów ziemnych
Dodatki
- 200 g herbatników ciemnych
- 200 g herbatników jasnych
- 20 g czekolady gorzkiej
- Solone orzechy ziemne do dekoracji
- 50 g masy kajmakowej
- Sól gruboziarnista
Ciasto bez pieczenia
Krok 1. Zimne karmelowe mascarpone miksujemy ze śmietanką. Pod koniec mieszania dodajemy fix i miksujemy na gładki krem. Formę z papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami kakaowymi, smarujemy masą karmelową i pokrywamy warstwą jasnych herbatników.
Krok 2. Orzechy ziemne siekamy. Mieszamy z masą kajmakową.Smarujemy nią powierzchnię ciasta i przykrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników.
Krok 3. Mascarpone śmietankowe miksujemy podobnie jak karmelowe.
Krok 4. Masą śmietankową smarujemy powierzchnię ciasta i przykrywamy kakaowymi herbatnikami.
Krok 5. Powierzchnię ciasta smarujemy masą kajmakową, posypujemy orzeszkami ziemnymi, solą, dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą.