Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawsze dodaję to do mojej fasolowej. Aromat jest nie do podrobienia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.10.2024 10:43

Zawsze dodaję to do mojej fasolowej. Aromat jest nie do podrobienia

zupa fasolowa
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Zupa fasolowa będzie w sam raz na jesienny obiad. Smaczna i pożywna nasyci niejednego głodomora. Jej aromat kusi, a smak sprawia, że dokładka jest konieczna.

Zufa fasolowa, czyli smak i aromat

Jaką zupę ugotować, gdy za oknem coraz chłodniej? Ja stawiam na zupę fasolową. Wychodzi mi niezwykle pyszne i sycąca. Nie brakuje w niej czosnku, majeranku, z których robię intensywnie pachnącą pastę. Dodaję ją pod koniec gotowania zupy fasolowej.

Dzięki temu zabiegowi zupa wychodzi wyjątkowa. Do tego warzywa, boczek wędzony i kiełbasy. Zupa fasolowa w takim wydaniu nie ma sobie równych. Ugotuj ją z tego znakomitego przepisu.

Projekt bez nazwy.jpg
Fot Canva
Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia

Jak ugotować zupę fasolowa?

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 małych ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ziemniaków
  • 1 ½ litra bulionu
  • 200 g boczku wędzonego
  • ¼ kg kiełbasy myśliwskiej
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej

Przygotowanie zupy fasolowej zacznij od namoczenia fasoli przez noc w wodzie. Potem ugotuj ją z dodatkiem liści laurowych i ziele angielskie. Teraz ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj majeranek, sól i zrób pastę, o której wspominaliśmy wcześniej. Dodaj ją pod koniec gotowania zupy. Pokrój pietruszkę, marchewkę, seler i ziemniaki.

Warzywa wrzuć do bulionu i gotuj. Pokój boczek, a będziesz podsmażać, jak fasola będzie miękka. Gdy fasola się ugotowała, to przełóż ją do garnka z ugotowanymi warzywami i dodaj do niej pokrojoną kiełbasę. Pora też na dodanie pasty majerankowo- czosnkowej. Posól zupę i dopraw ją papryką słodką oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj. 

Zupa fasolowa najlepsza na jesień

Do wytopionego boczku dołóż cebulę. Dodaj te produkty do zupy i gotuj jeszcze chwilę. Teraz jest już gotowa do podania. Zupa fasolowa wychodzi pyszna, aromatyczna, pachnie czosnkiem i majerankiem. Jest bardzo pożywna, a możesz posypać ją jeszcze koperkiem.

Przepis jest prosty, a zupa wychodzi, że palce lizać. Będzie idealna w chłodne dni. Rozgrzeje, nasyci i każdemu będzie smakować. Jest tak pyszna, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomite kaszotto z grzybami na obiad. Informowaliśmy, ile płacą posłowie za obiady w sejmowej stołówce. 

fasola.jpg
Fot. Canva