Zawsze dodaję to do mojej fasolowej. Aromat jest nie do podrobienia
Zupa fasolowa będzie w sam raz na jesienny obiad. Smaczna i pożywna nasyci niejednego głodomora. Jej aromat kusi, a smak sprawia, że dokładka jest konieczna.
Zufa fasolowa, czyli smak i aromat
Jaką zupę ugotować, gdy za oknem coraz chłodniej? Ja stawiam na zupę fasolową. Wychodzi mi niezwykle pyszne i sycąca. Nie brakuje w niej czosnku, majeranku, z których robię intensywnie pachnącą pastę. Dodaję ją pod koniec gotowania zupy fasolowej.
Dzięki temu zabiegowi zupa wychodzi wyjątkowa. Do tego warzywa, boczek wędzony i kiełbasy. Zupa fasolowa w takim wydaniu nie ma sobie równych. Ugotuj ją z tego znakomitego przepisu.
Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebieniaJak ugotować zupę fasolowa?
Składniki:
- 500 g fasoli Jaś
- 3 marchewki
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 małych ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 10 ziemniaków
- 1 ½ litra bulionu
- 200 g boczku wędzonego
- ¼ kg kiełbasy myśliwskiej
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie zupy fasolowej zacznij od namoczenia fasoli przez noc w wodzie. Potem ugotuj ją z dodatkiem liści laurowych i ziele angielskie. Teraz ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj majeranek, sól i zrób pastę, o której wspominaliśmy wcześniej. Dodaj ją pod koniec gotowania zupy. Pokrój pietruszkę, marchewkę, seler i ziemniaki.
Warzywa wrzuć do bulionu i gotuj. Pokój boczek, a będziesz podsmażać, jak fasola będzie miękka. Gdy fasola się ugotowała, to przełóż ją do garnka z ugotowanymi warzywami i dodaj do niej pokrojoną kiełbasę. Pora też na dodanie pasty majerankowo- czosnkowej. Posól zupę i dopraw ją papryką słodką oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj.
Zupa fasolowa najlepsza na jesień
Do wytopionego boczku dołóż cebulę. Dodaj te produkty do zupy i gotuj jeszcze chwilę. Teraz jest już gotowa do podania. Zupa fasolowa wychodzi pyszna, aromatyczna, pachnie czosnkiem i majerankiem. Jest bardzo pożywna, a możesz posypać ją jeszcze koperkiem.
Przepis jest prosty, a zupa wychodzi, że palce lizać. Będzie idealna w chłodne dni. Rozgrzeje, nasyci i każdemu będzie smakować. Jest tak pyszna, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomite kaszotto z grzybami na obiad. Informowaliśmy, ile płacą posłowie za obiady w sejmowej stołówce.