Smakosze.pl Produkty Polacy jedzą to mięso na potęgę, a szkodzi na serce. Lepiej je pomijać
Fot. Canva

Polacy jedzą to mięso na potęgę, a szkodzi na serce. Lepiej je pomijać

23 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, ale jeden z rodzajów mięsa potwierdza tę regułę. Na rynku dostępny jest produkt, który jest szalenie szkodliwy dla organizmu człowieka. Mimo to chętnie jest kupowany przez konsumentów. Jakiego  mięsa unikać?

Tego mięsa nie kupuj

Na rynku dostępne są różne rodzaje mięs . Różni je nie tylko pochodzenie, cena, ale też sposób pozyskania. Dużą popularnością cieszą się produkty, które są już pokrojone lub zmielone, bo przyspiesza to przygotowanie dań. Niestety, takie produkty mogą okazać się również niebezpieczne dla zdrowia.

Chodzi w szczególności o produkty MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Producenci sprzedają je jako mięso garmażeryjne, które zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej może zawierać od 70 do 90 procent mięsa. Oprócz niego w składzie znajdują się także inne składniki. Są to na przykład: białka roślinne, woda, regulatory kwasowości oraz sól.

mieso w sklepie.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Żaden kefir, żadna maślanka. Najlepsze racuchy wychodzą na tym produkcie

Dlaczego MOM to najgorszy produkt?

Produktów typu MOM należy unikać ze względu na ich niską jakość. W składzie takich produktów znajduje się wszystko to, co zostało w rzeźni, czyli grzbiety, skrzydła, szyje zwierząt. Te składniki są niskiej jakość i nie zwierają praktycznie żadnych składników odżywczych. Bogata są za to w tłuszcz, który przyczynia się do wzrostu szkodliwego cholesterolu. W tym miejscu warto zaznaczyć, że ten składnik przyczynia się do rozwoju miażdżycy, a także zwiększa ryzyko wystąpienia zawałów.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Produkt oznaczony jako MOM zawiera także sporo konserwantów, które mogą wywoływać alergie. Dlatego nie należy go spożywać i warto dopłacić parę złotych więcej i kupić produkt dobrej jakości.

mielone.jpg
Fot. Canva/xalanx

MOM nie tylko w paczkach

Podczas zakupów warto mieć świadomość, że MOM to nie tylko mięso mielone, które kupujemy do przygotowania obiadu. MOM może znajdować się także w pasztetach, konserwach, parówkach i w gotowych kotletach na burgery. Aby ustrzec się przed zakupem tych szkodliwych produktów, warto sprawdzać etykiety. Powinien znajdować się na nich dokładny opis składu, a także sposób uzyskania produktu. Jeżeli nie ma pewności co do tego, że dany produkt nie zawiera MOM, lepiej odłożyć go na sklepową półkę.

Dla konsumentów może być oburzające, że takie mięso zostało dopuszczone do sprzedaży, ale trzeba wiedzieć, że na producentów również zostały nałożone pewne warunki. Jednym z nich jest to, że do MOM nie można dodawać łap, szyi i głów kurzych. Mielone nie mogą być również kości, ogonów, a także kończyn powyżej stawu nadgarstkowego i skokowego.

Sprawdź także, ile kosztuje najdroższy pączek w Polsce oraz dowiedz się, jakich sprzętów kuchennych nie podlączać do przedłużacza .

pasztet.jpg
Fot. Canva/milanfoto
Łączę ogórki kiszone ze zdrowym składnikiem. Mam najlepsze smarowidło do chleba
15 tys. kilogramów przetworów zatrzymano na granicy. "Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy