Polacy mają je za chwast, a ja robię z nich zupę. Jest wyśmienita, szczawiowa może się schować
Zupa z chwastu? Tak, bo wychodzi nie tylko pyszna, ale jest też pełna witamin. Spróbuj jej, a prędko nie wrócisz do oklepanej szczawiowej. Jesteś ciekawa głównego składnika? Czytaj dalej.
Pokrzywa na talerzu
Jeśli lubisz jeść zupy , to pora poznać ten przepis. Korzystam z niego od dawna i gotuję pyszną zupę z pokrzywy. Zwykle ta roślina kojarzy się z chwastem i nieprzyjemnym parzeniem. Jednak warto wiedzieć, że jest skarbnicą takich witamin, jak: A, C, E i K.
Warto wykorzystać tę roślinę podczas gotowania, bo działa ona pozytywnie na odporność, pobudza przemianę materii i wykazuje działanie moczopędne. Pokrzywa wspomaga też trawienie i jest bogata w żelazo. Dlatego sięgnij po przepis na zupę z pokrzywy. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Gotować każdy może. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak ugotować zupę z pokrzywy?
Składniki:
- 200 g pokrzywy
- 5 ziemniaków
- 2 nogi z kurczaka
- 3 łyżki śmietany
- 3 cebule
- koperek
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 i ½ domowej kostki rosołowej (ew. może być kupna)
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
Do garnka włóż nogi z kurczaka. Zalej je 2 litrami wody . Dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Wstaw garnek na ogień i doprowadź do wrzenia .
Zupa z pokrzywy na wiosenny obiad
Kiedy woda zacznie wrzeć, dołóż kostkę rosołową . Dodaj też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na patelni. Liście pokrzywy sparz .
Zawartość patelni wymieszaj z przyprawami . Podsmażaj jeszcze przez chwilę. Na koniec dorzuć liście pokrzywy i trzymaj na ogniu, aż nieco zmiękną . Potem dołóż wszystko do garnka z zupą.
Zupę gotuj w całości przez 15 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Pod koniec dodaj śmietanę, posyp koperkiem i podawaj. Zupa z pokrzywy będzie smakować też z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa z pokrzywy jest pyszna, a roślina nadaje temu daniu orzeźwiającego i przyjemnego smaku. Warto tę zupę ugotować na wiosenny obiad . Można ją też podać z plackami ziemniaczanymi lub z pieczywem. Taka zupa jest nawet lepsza od tak lubianej zupy szczawiowej.
Przekonaj się o tym i skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu ugotujesz zupę pełną smaku, ale też wyjątkowo zdrową . Na pewno zjesz ją z przyjemnością i sięgniesz po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z buraków w orientalnym stylu. Podawaliśmy też patent Roberta Makłowicza na zupę szczawiową.
Źródło: YouTube/charteksGKM
Zdjęcia: screen YouTube/charteksGKM