Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek
Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Przyrządź szybką zapiekankę! Potrzebujesz niewielu składników i jeszcze mniej czasu. Danie wychodzi pyszne, dlatego mali i duzi smakosze zjedzą je z przyjemnością.
Szybka zapiekanka pełna smaku
Co ugotujesz na piątkowy obiad? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam ten prosty przepis. Dzięki niemu zrobisz szybką zapiekankę. Taki obiad bez mięsa będzie w sam raz na piątek. Możesz wykorzystać tu chleb, który został ci z poprzedniego dnia.
Do zapiekanki przyda się też szpinak, jajka i mozzarella. Kilka składników i pyszny obiad bez mięsa zrobisz raz-dwa. Takie danie cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem. Rodzina zajada się nim, aż im się uszy trzęsą. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Weronika Domogród. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Weź ogórka i rozgnieć go ostrzem noża. Ten pomysł zasługuje na medalJak zrobić szybką zapiekankę?
Składniki:
- kilka kromek chleba
- 200 g szpinaku
- 1 papryka
- ser mozzarella
- 3 jajka
- 2 małe cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie zapiekanki zacznij posiekania cebuli i podsmażeniu jej na oleju. Dodaj pokrojoną paprykę, a po kilku minutach dołóż starty czosnek. Wszystko dopraw przyprawami i wymieszaj. Dołóż szpinak i dodaj szczyptę soli oraz cukier po to, by szpinak nie ściemniał.
W naczyniu żaroodpornym ułóż kromki chleba i polej je oliwą. Dołóż warzywa z patelni, a jajka wbij do miski. Pokrojoną mozzarellę ułóż na warzywach i zalej wszystko rozmąconymi jajkami. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Obiad bez mięsa dla każdego smakosza
Zapiekankę po wyjęciu z piekarnika można posypać startym parmezanem. Danie wychodzi pyszne i rozpływa się w ustach. Do tego jest proste i szybkie w przygotowaniu. Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad bez mięsa.
Wystarczy kilka minut przygotowań w kuchni, a resztę zrobi już piekarnik. Zapiekanka po 20 minutach jest gotowa. Zjesz ją ze smakiem i poprosisz o dokładkę. Pisaliśmy o patencie Roberta Makłowicza na zupę szczawiową. Podawaliśmy też przepis na znakomite dania z chlebem i jajkami w roli głównej.
Źródło: YouTube/WeronikaDomogrod
Zdjęcia: screen YouTube/WeronikaDomogrod