Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit
![zupa szczawiowa i Robert Makłowicz](https://images.iberion.media/images/1920/maklowicz1_90620eb9b3.jpg)
Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.
Szczawiowa Makłowicza
Robert Makłowicz znany jest nie tylko jako kucharz, lecz także kulinarny obieżyświat i kosmopolita. Dla każdej potrawy znajdzie korzenie, do których można sięgnąć, by udoskonalić tradycją współczesne przepisy.
Tak postąpił właśnie z zupą szczawiową, dla której znalazł ukraiński odpowiednik, by się nim zainspirować. Jest nim zielony barszcz, który przyrządza się na wschodzie inaczej niż naszą szczawiową.
![szczawiowa w czerwonej misce](https://images.iberion.media/images/origin/zupa2_2cb314dbb6.jpg)
Zupa szczawiowa z pomidorem
Czy zupę szczawiową można nazwać barszczem? To w zasadzie akademicka dyskusja. Jest to rzeczywiście zupa oparta o kwaśne smaki. Dlatego Makłowicz porównuje ją do barszczu zielonego, który – obok dobrze znanego nam ukraińskiego barszczu – jadany jest u naszych wschodnich sąsiadów. To stamtąd pochodzi inspiracja, by do szczawiowej dodać pomidory.
Składniki
- 700 g mięsa z kaczki
- 1 pęczek szczawiu
- Liście z 1 pęczka botwiny
- Mały pęczek koperku
- Mały pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 100 ml śmietany
- 2 jajka na twardo
- Sól, pieprz, masło
Zielony barszcz szczawiowy
Mięso z kaczki zalewamy wodą w dużym garnku i gotujemy przez ok. godzinę, zbierając szumy podczas gotowania. Wywar studzimy, by można z niego było zebrać tłuszcz.
Cebulę siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Wywar z powrotem podgrzewamy, a na tłuszczu z kaczki, ewentualnie dodając masło, podsmażamy przygotowane warzywa. Kiedy zrobią się miękkie, dodajemy je do bulionu.
Do gotującej się zupy dodajemy posiekany szczaw i liście botwiny. Na tarce do garnka ścieramy pomidora. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Zupę podajemy z łyżką śmietany i pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsa mielonego i placuszki z cukinii.
![szczawiowa przybrana natką](https://images.iberion.media/images/origin/zupa3_30e3ab38e6.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![lewa i krupnik](https://images.iberion.media/images/origin/lewa1_98d55edbf9.jpg)
![bigos z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/bigos1_e3aef2f05e.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)