Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit
Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.
Szczawiowa Makłowicza
Robert Makłowicz znany jest nie tylko jako kucharz, lecz także kulinarny obieżyświat i kosmopolita. Dla każdej potrawy znajdzie korzenie, do których można sięgnąć, by udoskonalić tradycją współczesne przepisy.
Tak postąpił właśnie z zupą szczawiową, dla której znalazł ukraiński odpowiednik, by się nim zainspirować. Jest nim zielony barszcz, który przyrządza się na wschodzie inaczej niż naszą szczawiową.
Polacy na potęgę dodają ją do rosołu. Niestety, może być szkodliwa dla zdrowiaZupa szczawiowa z pomidorem
Czy zupę szczawiową można nazwać barszczem? To w zasadzie akademicka dyskusja. Jest to rzeczywiście zupa oparta o kwaśne smaki. Dlatego Makłowicz porównuje ją do barszczu zielonego, który – obok dobrze znanego nam ukraińskiego barszczu – jadany jest u naszych wschodnich sąsiadów. To stamtąd pochodzi inspiracja, by do szczawiowej dodać pomidory.
Składniki
- 700 g mięsa z kaczki
- 1 pęczek szczawiu
- Liście z 1 pęczka botwiny
- Mały pęczek koperku
- Mały pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 100 ml śmietany
- 2 jajka na twardo
- Sól, pieprz, masło
Zielony barszcz szczawiowy
Mięso z kaczki zalewamy wodą w dużym garnku i gotujemy przez ok. godzinę, zbierając szumy podczas gotowania. Wywar studzimy, by można z niego było zebrać tłuszcz.
Cebulę siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Wywar z powrotem podgrzewamy, a na tłuszczu z kaczki, ewentualnie dodając masło, podsmażamy przygotowane warzywa. Kiedy zrobią się miękkie, dodajemy je do bulionu.
Do gotującej się zupy dodajemy posiekany szczaw i liście botwiny. Na tarce do garnka ścieramy pomidora. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Zupę podajemy z łyżką śmietany i pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsa mielonego i placuszki z cukinii.