Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.04.2024 20:13

Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit

zupa szczawiowa i Robert Makłowicz
fot. instagram.com/robertmaklowicz.official; Canva

Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.

Szczawiowa Makłowicza

Robert Makłowicz znany jest nie tylko jako kucharz, lecz także kulinarny obieżyświat i kosmopolita. Dla każdej potrawy znajdzie korzenie, do których można sięgnąć, by udoskonalić tradycją współczesne przepisy.

Tak postąpił właśnie z zupą szczawiową, dla której znalazł ukraiński odpowiednik, by się nim zainspirować. Jest nim zielony barszcz, który przyrządza się na wschodzie inaczej niż naszą szczawiową.

szczawiowa w czerwonej misce
fot. Canva
Polacy na potęgę dodają ją do rosołu. Niestety, może być szkodliwa dla zdrowia

Zupa szczawiowa z pomidorem

Czy zupę szczawiową można nazwać barszczem? To w zasadzie akademicka dyskusja. Jest to rzeczywiście zupa oparta o kwaśne smaki. Dlatego Makłowicz porównuje ją do barszczu zielonego, który – obok dobrze znanego nam ukraińskiego barszczu – jadany jest u naszych wschodnich sąsiadów. To stamtąd pochodzi inspiracja, by do szczawiowej dodać pomidory.

Składniki

  • 700 g mięsa z kaczki
  • 1 pęczek szczawiu
  • Liście z 1 pęczka botwiny
  • Mały pęczek koperku
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 100 ml śmietany
  • 2 jajka na twardo
  • Sól, pieprz, masło

 

Zielony barszcz szczawiowy

Mięso z kaczki zalewamy wodą w dużym garnku i gotujemy przez ok. godzinę, zbierając szumy podczas gotowania. Wywar studzimy, by można z niego było zebrać tłuszcz.

Cebulę siekamy, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Wywar z powrotem podgrzewamy, a na tłuszczu z kaczki, ewentualnie dodając masło, podsmażamy przygotowane warzywa. Kiedy zrobią się miękkie, dodajemy je do bulionu.

Do gotującej się zupy dodajemy posiekany szczaw i liście botwiny. Na tarce do garnka ścieramy pomidora. Przyprawiamy zupę solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Zupę podajemy z łyżką śmietany i pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsa mielonego i placuszki z cukinii.

szczawiowa przybrana natką
fot. Canva