Smakosze.pl Produkty Polacy myślą, że to chwast, a na zachodzie płacą za nie krocie. Sezon właśnie trwa
Fot. Canva/HMVart

Polacy myślą, że to chwast, a na zachodzie płacą za nie krocie. Sezon właśnie trwa

21 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jaka cenna roślina rośnie w Polsce. Myślimy, że to chwast, a na świecie płacą za nią duże pieniądze. Dowiedz się, co to za roślina, ile kosztuje oraz jakie ma właściwości.

To nie chwast

Na początku każdej wiosny pojawia się wyjątkowa roślina. Niestety większość ludzi myśli, że to chwast i się jej pozbywa. Popełniają duży błąd, ponieważ jest ona bardzo cenna i nie chodzi tylko o jej wysoką cenę.

Tą rośliną są pędy chmielu, które rosną dziko. Mają one znakomite właściwości, a w dodatku, kiedy nauczysz się ją rozpoznawać, nie będziesz wydawać na nią kroci, tak jak mieszkańcy zachodniej Europy. W dalszej części wyjaśnię ci, dlaczego te pędy są tak wyjątkowe i dlaczego są tak cenne.

pędy 2.jpg
Fot. Canva/arfo
Wrzuć na patelnię makaron, cukinię, szynkę i zalej tą masą. Podziękujesz za ten przepis

Zbierz i wykorzystaj w kuchni

Pędy chmielu mają zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Mówi się, że są to  polskie trufle, bo podobnie jak te drogocenne grzyby rosną pod ściółką leśną. Najlepsze są te białe pędy, które są najsłodsze. Takie świetnie sprawdzą się w sałatce, nadając im niezwykły smak.

Można je także ugotować, wtedy swoim smakiem przypominają szparagi. Pędy chmielu można także grillować lub smażyć na maśle. To znakomity dodatek do dań głównych. Znajdź pędy i sama zdecyduj, jaką metodą je przygotujesz.

Właściwości tej drogocennej rośliny

Polskie trufle są bardzo popularne w Niemczech, Belgi i Francji , gdzie ich ceny są naprawdę wysokie. W sezonie mieszkańcy tych krajów są w stanie zapłacić nawet 1000 euro za kilogram pędów. Nie można dziwić się, że ich cena jest tak wysoka, ponieważ roślina posiada wiele cennych właściwości.

Pędy zawierają związki chmielowe przez co, działają uspokajająco i przeciwlękowo. Wspierają także układ nerwowy oraz ułatwiają zasypianie. W dodatku ta drogocenna roślina ułatwia trawienie.

pędy 3.jpg
Fot. Canva/arfo
Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka
Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy