Smakosze.pl Produkty Polacy omijają szerokim łukiem, a kosztuje 4 zł i jest najzdrowszą rybą. Bije na głowę mintaja
canva/firina

Polacy omijają szerokim łukiem, a kosztuje 4 zł i jest najzdrowszą rybą. Bije na głowę mintaja

25 lutego 2023

Dorada jest smaczną i niezwykle cenną rybą. Choć porcja potrafi kosztować zaledwie 4 złote, wiele osób po nią nie sięga, wybierając inne, często obfitujące w mniej korzystnych dla zdrowia składników, gatunki. Wyjaśniamy, dlaczego warto zmienić podejście.

Dlaczego warto jeść doradę?

Niska cena nie jest jedynym powodem, dla którego łączenie dorady do jadłospisu będzie korzystne. Mięso tej ryby zawiera liczne, korzystne dla naszego zdrowia związki chemiczne. Wśród nich wspomnieć należy przede wszystkim o żelazie, potasie czy fosforze.

W produkcie znajdziemy też wiele witamin m.in. B6, B12 czy D, oraz znaczną ilość kwasów omega-3 , które odgrywają istotną rolę w regulacji układu nerwowego oraz krążenia. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawia też funkcje poznawcze.

Żadna jarzynowa. Sałatka ziemniaczana siostry Anastazji bije ją na głowę

Jak wybrać dobrą doradę?

Aby zyskać maksymalnie wiele ze spożycia tej ryby, warto postawić na zakup produktu niehodowlanego ze zrównoważonych połowów. Smaczne i cenne ryby będzie charakteryzowało kilka parametrów.

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na zapach — nie może być ostry i nieprzyjemny. Ryba powinna być błyszcząca i pokryta śluzem, a jej oczy nie mogą być mętne. Skrzela zaś muszą mieć jasny, czerwony kolor. Jeśli macie taką możliwość, sprawdźcie, czy mięso jest jędrne i elastyczne.

Jak podać doradę?

Najzdrowszym, a zarazem najprostszym sposobem będzie upieczenie ryby. Zakupione świeże patroszone dorady należy umyć, osuszyć i naciąć ich skórę w 3-4 miejscach — zależnie od wielkości. Następnie oprószone solą i pieprzem mięso umieszcza się w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, a do środka wkłada obrane ząbki czosnku.

Po wierzchu jeszcze skrapia się doradę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, po czym wstawia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Warto dodać też pokrojone na kawałki warzywa korzeniowe, paprykę czy cukinię.

Doradę z pieca można też podać z ziemniakami z wody i surówkami. Polecamy pysznego colesława z czerwonej kapusty oraz pełną charakteru marchewkę z imbirem .

Dorada jest cenna.png
canva/Wiktory

Ile kosztuje dorada?

Doradę często możemy znaleźć na promocjach w popularnych sieciach sklepów. W gazetce Biedronki od 23.01 znaleźliśmy informację, że jej 100 g kosztuje jedynie 3,99 zł. Jest ona przedłużona aż do 1 marca. Warto skorzystać z tej okazji i cieszyć się smakiem oraz wartościami odżywczymi tej ryby w tak atrakcyjnej cenie.

Image_20230227_102830_585.jpg

Jak ugotować idealne jajko na miękko? Ten patent jest niezawodny
Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może wiele kosztować
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy