Smakosze.pl

Canva / Wiktory , screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Żadna jarzynowa. Sałatka ziemniaczana siostry Anastazji bije ją na głowę

3 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Siostra Anastazja na dobrze zadomowiła się w świadomości Polaków. Tysiące osób odtwarza jej proste, aczkolwiek pomysłowe przepisy. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, które trafiają bez pudła w gusta wielu smakoszy. Dziś przedstawiamy jej pomysł na sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana siostry Anastazji

Sałatka ziemniaczana jest u nas traktowana nieco po macoszemu. Znacznie częściej wybieramy zupełnie inne warianty tej potrawy. Siostra Anastazja postanowiła przypomnieć, jak smaczne danie możemy zrobić na bazie zwyczajnych kartofli. Jej przygotowanie jest proste, a smak obłędny.

 

pajda chleba ze smalcem

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

CZYTAJ DALEJ

Przepis na najlepszą sałatkę z ziemniaków od siostry Anastazji

Składniki:
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • 1 mały słoik marynowanych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Składniki na sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • musztarda
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Jak zrobić wyśmienitą sałatkę ziemniaczaną z marynowanymi grzybami?

Przygotuj warzywa do sałatki. W tym celu ziemniaki oraz marchew wyszoruj i ugotuj do miękkości ze skórką. W osobnym garnuszku ugotuj w tym samym czasie jajka na twardo. Wszystkie składniki przestudź, obierz, pokrój w dość grubą kostkę i przełóż do miski.

Cebulę wraz z ogórkami obierz ze skórki. Grzyby odsącz z marynaty. Produkty poszatkuj i dołóż do zawartości miski. Na koniec dodaj też odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową.

Przygotuj sos do sałatki. Wodę, oliwę i sok z cytryny wymieszaj w niewielkiej miseczce. Całość dopraw musztardą, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dorzuć też opłukany i posiekany koperek.

Składniki sałatki znajdujące się w misce polej przygotowanym sosem. Wszystko razem wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Na koniec dodaj do potrawy posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę podawaj po schłodzeniu w lodówce. Wypróbuj oryginalną sałatkę meksykańską, którą oczarujesz gości . Imprezowa sałatka błyskawiczna to idealny pomysł na niezapowiedzianą wizytę .

krojenie ziemniaków do sałatki.png
Canva / agrobacter
przyrządzanie obiadu z ziemniaków

Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem

CZYTAJ DALEJ
Bosacka o wyborze najlepszych mandarynek

Bosacka wzięła mandarynkę i wskazała na szypułkę. Ten detal wiele zdradza

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >