Nietypowa surówka z marchewki w hinduskim stylu. Palce lizać
Surówki z marchewki to jedne z popularniejszych specjałów podawanych jako dodatek do obiadu. Proste kombinacje z jabłkiem czy kapustą potrafią się jednak znudzić. Przepis, który wam dziś proponujemy połączyć to delikatnie słodkie warzywo z wyrazistym imbirem i orzeźwiającą pietruszką, tworząc znakomitą, orientalną kompozycję. Koniecznie spróbujcie.
Surówka z marchewki w tylu hinduskim jest wyrazistym i pełnym smaku dodatkiem, który urozmaici wasze niedzielne obiady. Jeśli macie już dość klasycznego colesława czy pikantnego specjału z chrzanem, koniecznie ją zróbcie — od razu wam posmakuje.
Przepis na znakomitą surówkę w stylu hinduskim
Składniki:
250 g marchwi
pół niedużej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki imbiru
sól w ilości do smaku
sok z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Łączymy ją z marchewką w dużej misce. Dodajemy natkę pietruszki, imbir oraz sól.
Całość skrapiamy sokiem cytryny i starannie mieszamy specjał. Schładzamy przed podaniem. Surówka będzie pasowała do wybranego mięsa np. kurczaka przyrządzonego w indyjskich przyprawach. Sprawdzi się także jako dodatek do cieciorki w sosie curry.
Wskazówki:
Jeśli nie macie pod ręką cytryny, nic straconego. Sok z owocu możecie zastąpić octem zmieszanym z wodą. 1 łyżeczkę octu 6% połączcie z 3 łyżkami chłodnej wody.
Marchew umyjcie przed obraniem, a skórkę zachowajcie. Obierki warzyw warto zbierać w zamrażalniku, by potem przyrządzić z nich doskonały bulion.
Jeżeli chcecie, możecie też poddusić marchewkę pokrojoną w talarki razem z cebulą, a na koniec dodać imbir i natkę pietruszki. Będzie równie smacznie.
Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babciny patent na pyszny rosół. Sekret tkwił w zaskakującym szczególe
Czym zastąpić olej w świątecznych wypiekach? Znamy najlepsze patenty
Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs
Źródło: kuchnia.wp