Smakosze.pl Przepisy Polacy pomijają to tanie mięso, a Strzelczyk robi z niego kotlety. Są lepsze niż schabowe
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Polacy pomijają to tanie mięso, a Strzelczyk robi z niego kotlety. Są lepsze niż schabowe

14 listopada 2024

Tomasz Strzelczyk ma pyszny sposób na kotlety. Wychodzą dużo smaczniejsze od tak lubianych schabowych. Mięso, z którego kucharz robi to danie, jest tanie. Kotlety wychodzą soczyste jak nigdy przedtem.

Soczyste kotlety na tani obiad

Zwykle kotlety robimy ze schabu. W takim wydaniu są bardzo lubiane przez wielu Polaków. Jednak Tomasz Strzelczyk przyrządza kotlety z zupełnie innego mięsa na obiad . Jest ono tanie i smaczne. Mowa o ćwiartkach drobiowych, które mają dużo białka . Mięso trybujemy, czyli pozbywamy się kości, nacinamy mięso i w ten sposób mamy równo rozłożoną ćwiartkę drobiową.

Kurczaka nacieramy aromatycznymi przyprawami i panierujemy w jajku z dodatkiem maślanki. Kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku. Są nawet lepsze niż schabowe . Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na kanale YouTube kucharza. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kurczak
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Wlej do barszczu czerwonego ten napój. Zyska idealny, rubinowy kolor

Jak zrobić kotlety z ćwiartek drobiowych?

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe
  • sól
  • pieprz
  • gorczyca
  • płatki chili
  • słodka papryka
  • 4 jajka
  • panierka panko
  • zioła prowansalskie
  • świeży tymianek
  • 1 szklanka maślanki
  • mąka pszenna

Przygotowanie kotletów zaczniemy od trybowania ćwiartek z kurczaka. Łamiemy kości i je wyjmujemy. Możemy też naciąć mięso i w ten sposób wyjąć kość . Pozbywamy się błonek i chrząstek. Kotlety będą miały kwadratowy kształt.

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, gorczycą, płatkami chili i słodką papryką. Do naczynia wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy panierkę panko . Jest ona inaczej wyrabiana niż bułka tarta. Do panko wsypujemy zioła prowansalskie, sól i wrzucamy pokrojony świeży tymianek.

Kotlety, które robią wrażenie

Do jajek wlewamy maślankę i wsypujemy szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki mieszamy. Mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w jaku z maślaną, a na końcu w panko. Kotlety smażymy na oleju. Powinny mieć rumiany kolor.

W środku są bardzo soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Mają apetyczny kolor i pięknie pachną. Takie kotlety są lepsze od schabowych . Będą smakować z ziemniakami i ulubioną surówką. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zalewajkę. Polecaliśmy przepis na smaczną domową konserwę.

kotlet
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Byłem w hitowej restauracji, którą odwiedził Książulo. Oto cała prawda
Pilny apel Sanepidu. Masz tę mąkę w domu, koniecznie wyrzuć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy