Polacy zapomnieli o tym tricku na ciasto na pierogi, a Wachowicz dalej z niego korzysta. Nie ma sobie równych
Ciasto na pierogi o Ewy Wachowicz może podzielić Polaków. Gwiazda postępuje według dawnej receptury, w której zaparza się mąkę i wbija jajko. Mimo to masa wychodzi nad wyraz elastyczna i wcale się nie rozpada w czasie gotowania. Warto spróbować.
Przepis na ciasto na pierogi od Ewy Wachowicz
Ciasto na pierogi według wielu nie powinno zawierać jajka. Również jestem zwolenniczką pomijania tego składnika. Moi znajomi jednak zachwycali się pierogami, które przygotowali, korzystając z przepisu Miss Polski. Może więc warto dać im szansę?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 duże jajo
- wrzątek
Lista składników jest krótka, a sekret sukcesu tkwi w szczegółach . Instrukcję wykonania bazy do pierogów zdradzamy w dalszej części artykułu, znajdującej się pod zdjęciem.
Jak zrobić ciasto na pierogi? Ewa Wachowicz pokazała dawny przepis
Miss Polski zaczyna od przesiania mąki przez sito. Formuje w niej kopczyk, do którego wlewa wrzątek. Ilość płynu dobiera tak, aby z mąki utworzyły się kluski. Masę wyrabia przy pomocy noża szefa kuchni, aby się nie poparzyć.
Gdy już masa ostygnie, wbija jajo i szybko zagniata. W momencie, gdy ciasto na pierogi przestaje kleić się do rąk, przykrywa je ściereczką i odstawia na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie zdążycie przygotować dowolny farsz.
Jak podawać pierogi?
Zależnie od zamkniętego w sakiewkach nadzienia można zaserwować pierogi z różnymi dodatkami. Okrasa z boczku, śmietana czy karmelizowana cebula sprawdzą się do pierogów z kapustą i grzybami, ruskich lub mięsnych. Zrumieniona bułka tarta z cukrem zaś jest pyszną propozycją polania pierogów na słodko np. z owocami.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy sezonową odsłonę z jagodami . Być może skusi was też patent na wegańską wersję ruskich z tofu zamiast twarogu.
Źródło: haps