Żaden sos pomidorowy. Wachowicz zalewa gołąbki staropolską zupą
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz zamiast duszenia zawijasów z kapusty w sosie pomidorowym wybiera zapiekanie ich z dodatkiem żuru. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Przepis na pyszne gołąbki w żurku
Jeśli macie ochotę na znakomite gołąbki, zapomnijcie na chwilę o polewaniu dania sosem pomidorowym czy grzybowym. Choć te odsłony są bardzo smaczne, propozycja Miss Polski jest jeszcze lepsza. Kwaśna zupa zaskakująco dobrze pasuje do kapuścianych roladek z wieprzowiną i ryżem. Warto się skusić.
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 400 g suchego ryżu
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła, najlepiej klarowanego
- 15 ml oliwy z oliwek
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml domowego żuru
- sól i pieprz w ilości do smaku
- woda
Nietypowe gołąbki od Miss Polski spodobają się nawet zwolennikom klasyki. Pełną instrukcję ich przygotowania znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem.
Koleżanka opowiedziała mi o diecie bananowej. Przykładowy jadłospis wprawił mnie w osłupienieJak zrobić gołąbki w żurku? Przepis Ewy Wachowicz jest znakomity
Zaczynamy od przygotowania kapusty. Oczyszczamy ją i gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 minut. W trakcie oddzielamy miękkie liście, przy okazji pozbawiając je zgrubień.
W garnku na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez chwilę smażymy ryż. Gdy będzie szklisty, wlewamy 750 ml wody. Solimy i gotujemy, aż wchłonie płyn i zmięknie.
Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i zrumieniamy na stopionym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zawartość patelni po delikatnym ostudzeniu łączymy z mięsem mielonym i ugotowanym, dość chłodnym ryżem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy liście kapuściane i układamy je w naczyniu do zapiekania wyścielonym połową kapusty, której nie zużyliśmy do formowania gołąbków. Resztę układamy na wierzchu, a następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z gotowym żurem. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jak podać gołąbki w żurku?
Ewa Wachowicz serwuje potrawę bez dodatkowych składników. Po prostu polewa danie sosem, który powstał w formie w takcie pieczenia. Tak jest najprościej, a zarazem najsmaczniej.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Oprócz gołąbków w żurku polecamy pyszne mielone z dodatkiem śledzi. Być może zainteresuje was też rosół przygotowywany na ziemniaczanych obierkach.
Źródło: ewawachowicz