Smakosze.pl

canva/fotokris; IG/ewawachowicz

Żaden sos pomidorowy. Wachowicz zalewa gołąbki staropolską zupą

11 Sierpnia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz zamiast duszenia zawijasów z kapusty w sosie pomidorowym wybiera zapiekanie ich z dodatkiem żuru. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
 

Przepis na pyszne gołąbki w żurku

Jeśli macie ochotę na znakomite gołąbki, zapomnijcie na chwilę o polewaniu dania sosem pomidorowym czy grzybowym. Choć te odsłony są bardzo smaczne, propozycja Miss Polski jest jeszcze lepsza. Kwaśna zupa zaskakująco dobrze pasuje do kapuścianych roladek z wieprzowiną i ryżem. Warto się skusić.

Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g suchego ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g masła, najlepiej klarowanego
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml domowego żuru
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda

Nietypowe gołąbki od Miss Polski spodobają się nawet zwolennikom klasyki. Pełną instrukcję ich przygotowania znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem. 

Nie tylko sos pomidorowy pasuje do gołąbków.jpg
canva/fcafotodigital
Dieta bananowa

Koleżanka opowiedziała mi o diecie bananowej. Przykładowy jadłospis wprawił mnie w osłupienie

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić gołąbki w żurku? Przepis Ewy Wachowicz jest znakomity

Zaczynamy od przygotowania kapusty. Oczyszczamy ją i gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 minut. W trakcie oddzielamy miękkie liście, przy okazji pozbawiając je zgrubień.

W garnku na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez chwilę smażymy ryż. Gdy będzie szklisty, wlewamy 750 ml wody. Solimy i gotujemy, aż wchłonie płyn i zmięknie.

Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i zrumieniamy na stopionym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zawartość patelni po delikatnym ostudzeniu łączymy z mięsem mielonym i ugotowanym, dość chłodnym ryżem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy liście kapuściane i układamy je w naczyniu do zapiekania wyścielonym połową kapusty, której nie zużyliśmy do formowania gołąbków. Resztę układamy na wierzchu, a następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z gotowym żurem. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jak podać gołąbki w żurku?

Ewa Wachowicz serwuje potrawę bez dodatkowych składników. Po prostu polewa danie sosem, który powstał w formie w takcie pieczenia. Tak jest najprościej, a zarazem najsmaczniej.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Oprócz gołąbków w żurku polecamy pyszne mielone z dodatkiem śledzi . Być może zainteresuje was też rosół przygotowywany na ziemniaczanych obierkach .

Żurek wzbogaci smak gołąbków.jpg
canva/anandaBGD

Źródło: ewawachowicz

Ciasto bananowe bez pieczenia

Rodzina co chwilę prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robi się je szybko i zawsze wychodzi

CZYTAJ DALEJ
Papryka faszerowana z pieca

Wczoraj jadłam to u teściowej, od razu wzięłam przepis. Nie sądziłam, że coś może przebić gołąbki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >