Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden sos pomidorowy. Wachowicz zalewa gołąbki staropolską zupą

Żaden sos pomidorowy. Wachowicz zalewa gołąbki staropolską zupą

Gołąbki w żurku
canva/fotokris; IG/ewawachowicz

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz zamiast duszenia zawijasów z kapusty w sosie pomidorowym wybiera zapiekanie ich z dodatkiem żuru. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
 

Przepis na pyszne gołąbki w żurku

Jeśli macie ochotę na znakomite gołąbki, zapomnijcie na chwilę o polewaniu dania sosem pomidorowym czy grzybowym. Choć te odsłony są bardzo smaczne, propozycja Miss Polski jest jeszcze lepsza. Kwaśna zupa zaskakująco dobrze pasuje do kapuścianych roladek z wieprzowiną i ryżem. Warto się skusić.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g suchego ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g masła, najlepiej klarowanego
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml domowego żuru
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda

Nietypowe gołąbki od Miss Polski spodobają się nawet zwolennikom klasyki. Pełną instrukcję ich przygotowania znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem. 

Nie tylko sos pomidorowy pasuje do gołąbków.jpg
canva/fcafotodigital
Koleżanka opowiedziała mi o diecie bananowej. Przykładowy jadłospis wprawił mnie w osłupienie

Jak zrobić gołąbki w żurku? Przepis Ewy Wachowicz jest znakomity

Zaczynamy od przygotowania kapusty. Oczyszczamy ją i gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 minut. W trakcie oddzielamy miękkie liście, przy okazji pozbawiając je zgrubień.

W garnku na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez chwilę smażymy ryż. Gdy będzie szklisty, wlewamy 750 ml wody. Solimy i gotujemy, aż wchłonie płyn i zmięknie.

Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i zrumieniamy na stopionym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zawartość patelni po delikatnym ostudzeniu łączymy z mięsem mielonym i ugotowanym, dość chłodnym ryżem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy liście kapuściane i układamy je w naczyniu do zapiekania wyścielonym połową kapusty, której nie zużyliśmy do formowania gołąbków. Resztę układamy na wierzchu, a następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z gotowym żurem. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jak podać gołąbki w żurku?

Ewa Wachowicz serwuje potrawę bez dodatkowych składników. Po prostu polewa danie sosem, który powstał w formie w takcie pieczenia. Tak jest najprościej, a zarazem najsmaczniej.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ewy Wachowicz. Oprócz gołąbków w żurku polecamy pyszne mielone z dodatkiem śledzi. Być może zainteresuje was też rosół przygotowywany na ziemniaczanych obierkach.

Żurek wzbogaci smak gołąbków.jpg
canva/anandaBGD

Źródło: ewawachowicz