Jak zrobić idealne puree?
Puree to smaczny dodatek do mięs i ryb, jednak jego przygotowanie wymaga zastosowania kilku tików, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze puree ziemniaczane, jakie jadłeś. Jak zrobić idealne puree?
Puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Ugotowane ziemniaki wymieszane na gładką masę z masłem, mlekiem, śmietaną i przyprawami smakują wybornie. Puree możesz przygotować w tradycyjny sposób lub urozmaicić je cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem, a nawet podsmażonym boczkiem.
Puree ziemniaczane pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb pieczonych. Puree świetnie łączą się z wyraźną wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Piersi z kaczki w sosie imbirowym podane na puree ziemniaczanym wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.
Puree wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najważniejsze jest samo gotowanie ziemniaków i odpowiednie proporcje mleka i śmietany, aby puree miało idealną konsystencję, było gładkie i delikatne. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejsze puree.
Jak zrobić idealne puree?
Ziemniaki obierz, pokrój i zagotuj w mleku, które wzmacnia ich smak i sprawia, że ziemniaki już po ugotowaniu mają mleczny smak. Do puree dodaj masło, mleko i śmietanę. Idealna ilość na 1 kg ziemniaków to 1/3 szklanki mleka wymieszanego ze śmietaną.
Do puree, oprócz soli i pieprzu, koniecznie dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, która podbije smak potrawy. Gotowe puree połącz z ulubionymi dodatkami.