Puree z pietruszki
Puree z pietruszki to świetny zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków. Jest lekko pikantne, dobrze doprawione i świetnie łączy się z mięsnymi daniami, tworząc wyjątkowo smaczne i zbilansowane posiłki. Poznaj przepis na puree z pietruszki.
Puree z pietruszki to pomysł na pyszny dodatek do drugiego dania. Puree jest lekkie, lekko pikantne i ma wyczuwalny aromat jałowca i gałki muszkatołowej. Puree doskonale komponuje się z drobiem, wieprzowiną i wołowiną, np. z polędwiczkami wieprzowymi czy policzkami wołowymi.
Puree to nie tylko smak, to również eleganckie i wytworne wykończenie dań. Kawałki mięsa ułożone na aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji, więc z pewnością wszyscy będą zachwyceni potrawą, jaką przygotujesz.
Puree przygotujesz również z innych warzyw. Wypróbuj jesiennej wersji puree, czyli puree z dyni oraz zielonego puree z groszku.
Przepis na puree z pietruszki
Składniki:
500 g korzenia pietruszki
liść laurowy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
sól
ziarno jałowca
500 ml mleka
Jak przygotować puree z pietruszki?
Pietruszkę w całości przełóż do garnka, zalej mlekiem, dopraw ziarnem jałowca liściem laurowym i gotuj do miękkości, około 20-25 minut. Gdy pietruszka się ugotuje wyjmij ją z garnka i odstaw na chwilę.
Korzenie pokrój na mniejsze kawałki, dodaj masło, gałkę muszkatołową, odrobinę ugotowanego mleka i zblenduj na gładki, gęsty krem. Dopraw do smaku solą.