Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z pietruszki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.12.2021 01:00

Puree z pietruszki

Puree z pietruszki
canva/JuliaMikhaylova

Puree z pietruszki to świetny zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków. Jest lekko pikantne, dobrze doprawione i świetnie łączy się z mięsnymi daniami, tworząc wyjątkowo smaczne i zbilansowane posiłki. Poznaj przepis na puree z pietruszki.

Puree z pietruszki to pomysł na pyszny dodatek do drugiego dania. Puree jest lekkie, lekko pikantne i ma wyczuwalny aromat jałowca i gałki muszkatołowej. Puree doskonale komponuje się z drobiem, wieprzowiną i wołowiną, np. z polędwiczkami wieprzowymi czy policzkami wołowymi.

Puree to nie tylko smak, to również eleganckie i wytworne wykończenie dań. Kawałki mięsa ułożone na aksamitnym puree wyglądają jak z najlepszej restauracji, więc z pewnością wszyscy będą zachwyceni potrawą, jaką przygotujesz.

Puree przygotujesz również z innych warzyw. Wypróbuj jesiennej wersji puree, czyli puree z dyni oraz zielonego puree z groszku.

Przepis na puree z pietruszki

Składniki:

  • 500 g korzenia pietruszki

  • liść laurowy

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • ziarno jałowca

  • 500 ml mleka

Jak przygotować puree z pietruszki?

Pietruszkę w całości przełóż do garnka, zalej mlekiem, dopraw ziarnem jałowca liściem laurowym i gotuj do miękkości, około 20-25 minut. Gdy pietruszka się ugotuje wyjmij ją z garnka i odstaw na chwilę.

Korzeń pietruszki

Korzenie pokrój na mniejsze kawałki, dodaj masło, gałkę muszkatołową, odrobinę ugotowanego mleka i zblenduj na gładki, gęsty krem. Dopraw do smaku solą.

Tagi: Obiad Danie