Smakosze.pl Produkty Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, każdy ma je w kuchni. Te owoce to skarbnica
Fot. Canva/PixMarket

Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, każdy ma je w kuchni. Te owoce to skarbnica

5 grudnia 2024

Chcesz zadbać o urodę i zdrowie? W takim razie jedz owoce, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Banany dostarczą mocy witamin i pozytywnie wpłyną na pracę całego organizmu.

Banany smaczne i zdrowe

W czasach PRL-u banany były towarem trudno dostępnym . Gdy rzucono go do sklepów, kolejkom nie było końca. Jednak to na szczęście już dawno za nami. W każdym warzywniaku, sklepie spożywczym i supermarkecie banany kupimy bez problemu. Często w niezwykle atrakcyjnej cenie.

Warto się w nie zaopatrzyć i jeść nie tylko dla smaku, ale też dla zdrowia. Banany są naszpikowane witaminami. Dostarczą nam witamin : C, B6, A, E i K . Oprócz tego w zaledwie 100 gramach banana znajdziemy aż 360 mg potasu. Do tego magnez, wapń, jod i fosfor.

banany
Fot. Canva
Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minut

Banan w naszej diecie

Banany zawierają sporo kalorii. Średni owoc może mieć nawet 190 kalorii. Dostarczy nam 24 g cukru w 100 gramach owocu. Banan ma mało białka. To zaledwie 1 g w 100 gramach owocu. Warto też pamiętać, że banany są świetnym źródłem energii.

Zawierają dużo węglowodanów, dlatego polecane są sportowcom . Po te owoce powinny sięgać osoby, które biegają na długich dystansach. Jedzenie bananów dostarczy energii i zregeneruje organizm. Zapobiegną wyczerpaniu psychicznemu i fizycznemu . Co ważne, jedzenie bananów nie kończy się dolegliwościami żołądkowymi.

Jedz banany i chudnij

Banany mimo wysokiej kaloryczności polecane są podczas stosowania diety odchudzającej . Podkręcają metabolizm, dodają sił i wspomagają działanie układu trawiennego. Cynk, który zawarty jest w bananach, doskonale wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jedzenie tych owoców pomaga zwalczyć trądzik.

Banany powinny jeść osoby, które cierpią na wrzody żołądka i mają problem z wysokim ciśnieniem krwi. Te owoce obniżają poziom złego cholesterolu i oczyszczają organizm z toksyn. Warto dodać je do owsianki, zrobić z nich chlebek, ciasteczka, czy po prostu jeść bez dodatków. Pisaliśmy o tym, jak przygotować umrzyk, czyli twaróg ziemny. Polecaliśmy doskonały przepis Heni Foks na ciasto z serem.

owsianka
Fot. Canva/VankaD

Źródło: wapteka.pl

Sprawdzili znane marki masła. Najlepszą okazała się kostka z uwielbianego sklepu
Poszukiwana przez Polaków ryba przeceniona w Dino. Jest smaczniejsza i delikatniejsza niż karp
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy