Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.12.2024 17:53

Żadne kopytka, te kluski są o niebo lepsze. Obiad mam w 5 minut

kluski ze skwarkami
fot. Shutterstock

Takie proste i szybkie kluski to niezastąpiony ratunek w kulinarnych opresjach. Doskonale zaspokajają głód, choć wymagają zaledwie kilku minut przygotowania. Doskonale smakują na słodko, choć można przyrządzić też wersję na słono.

Kluski w 5 minut

Podobnie jak to jest z wypiekanymi ciastami, jeśli chodzi o przepisy na kluski, trzymamy się przeważnie kilku sprawdzonych. A przecież świat zarówno jednych, jak i drugich, jest o wiele bogatszy. Co więcej, na obu kategoriach przepisów można próbować podobnych wariantów.

Stąd też pomysł na kluski na bazie śmietany. Wprowadza ona do ciasta na kluski kremowy posmak. Taki dodatek świetnie odnajduje się w kluskach na słodko na obiad, z odrobiną cukru waniliowego aromatu.

gotowanie klusek
Fot. Canva
Sprawdzili znane marki masła. Najlepszą okazała się kostka z uwielbianego sklepu

Szybkie kluski na słodko

Kluski takie podać można na przekąskę z polewą np. z jogurtu z cynamonem. Warto pamiętać oczywiście, że w daniu tym brakuje m.in. błonnika – jednego z najważniejszych składników diety. Jedzmy więc podobne przekąski zawsze w połączeniu z owocami i warzywami.

Składniki

  • 80 ml śmietany
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Sól
  • Do podania: jogurt naturalny z cukrem i cynamonem

Kluski kładzione na słodko

Wodę zagotowujemy i solimy. Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Ucieramy je w misce ze śmietaną, aż połączą się w jednolitą masę.

Do masła i śmietany dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy.

Ciasto powinno być dość rzadkie i kleiste. Nabieramy je łyżką i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na makowiec Ewy Wachowicz i racuchy bez drożdży.

kopytka
Fot. Canva